S vil nu stemme mod burkaforbud

Socialdemokraterne skifter nu holdning til forslaget om et forbud mod at bære burka. Det skyldes, at et forbud sandsynligvis strider mod grundloven.

Socialdemokratiet vil ikke stemme for et forbud mod burka, men vil gøre det forbudt at tvinge andre til at bære religiøs beklædning. (© DR)

Efter i første omgang at have bakket helhjertet op om det omstridte konservative forslag om et burkaforbud, skifter Socialdemokraterne nu holdning, skriver Dagbladet Information.

- Vi synes stadig, at burkaer er et overgreb mod kvinder, og vi syntes oprindeligt, at det var en god idé med et forbud. Men alle de eksperter, vi har snakket med, siger, at det formentlig strider mod Grundloven. Dét må vi selvfølgelig bøje os for, siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, til Information.

Derfor har Socialdemokraterne nu besluttet at stemme imod, når Dansk Folkeparti som bebudet fremsætter det konservative forslag som beslutningsforslag i Folketinget til efteråret.

Strafbart at tvinge andre

- Jeg forstår godt Dansk Folkepartis intentioner, som jeg også finder sympatiske. Men vi kan aldrig stemme for noget, der er grundlovsstridigt. Det giver ingen mening, siger Henrik Sass Larsen.

I stedet kommer Sass Larsen nu med det, han kalder en "udstrakt hånd til regeringen". Han foreslår en ændring af straffeloven, der gør det strafbart at tvinge andre til at bære religiøs påklædning.

- Det er en måde at lande det her på, så vi stadig forfølger det principielle mål at forhindre overgreb på kvinder og andre - men uden at være i konflikt med Grundloven, siger Henrik Sass Larsen.

Forslaget, som Socialdemokraterne vil fremsætte i Folketinget, går langt videre end bare at handle om de muslimske klædedragter burka og niqab. Også tørklæder og jøders kalotter kan komme ind under forslaget, lyder det fra Sass Larsen.