S vil stramme kursen over for afviste asylsøgere

Socialdemokraterne vil indføre en ny og strammere kurs over for afviste asylsøgere, der ikke samarbejder om at forlade Danmark.

Fremover skal de afviste asylansøgere samles i ét center med strikse madpakkeordninger og mere kontrol. Det siger Socialdemokraterne, der er klar til at stramme kursen over for dem, der ikke samarbejder om at forlade Danmark, når de har fået afslagasyl.

- Vi opretter hjemrejsecentre for at signalere, at afviste asylansøgere ikke skal være i Danmark, siger Trine Bramsen, formand for integrationsudvalget til DR Nyheder.

Ibrahim Sabari er en af 1700 afviste asylsøgere, der i dag venter på hjemrejse i Danmark. Hans sag har varet tre et halvt år, og det har været hårdt:

- Jeg har det rigtig dårligt. Jeg må hverken arbejde eller studere. Og jeg vil ikke rejse hjem, forklarer han til DR Nyheder.

Vilkårene skærpes

Regeringen og Enhedslisten indgik sidste år en aftale, som giver børnefamilier bedre mulighed for at bo og arbejde udenfor asylcentrene, mens deres sag behandles.

Men aftalen åbner også mulighed for et hjemsendelsescenter for de afviste - og det skal på plads de kommende måneder, mener socialdemokraterne.

- Det skal ikke minde om et hotelophold, siger Trine Bramsen, formand for Integrationsudvalget, Soc.dem.

Trine Bramsen forestiller sig ikke, at børnefamilier skal indkvarteres under mere lukkede forhold. Men for afviste voksne, der ikke vil rejse hjem, skal forholdene gå helt til grænsen af, hvad flygtningekonventionerne tillader.

Skal hjem i en fart

Samtidig skal hjemsendelsescentrene gøre det nemmere at tvangshjemsende de afviste. I dag skal Rigspolitiets folk køre fra København til for eksempel Hanstholm - med risiko for at den afviste slet ikke er i asylcentret

I dag kan asylansøgerne frit forlade asylcentrene i op til tre dage, men fremover skal der langt skrappere meldepligt til for de afviste, mener regeringspartiet.

- Det skal ikke minde om et hotelophold. De afviste asylansøgere skal tage hjem hurtigst muligt, tilføjer Trine Bramsen.

Desuden skal alle afviste asylansøgere på ren madpakkeordning uden lommepenge til blandt andet busbilletter.

Partierne bag asylaftalen mødes for at drøfte sagen i september.

Facebook
Twitter