S vil tilføre kommuner to milliarder som kompensation for fejl i udligningssystemet

Regeringen mener, at der er tale om et paradeforslag.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen vil kompensere kommuner med et engangsbeløb på to milliarder kroner for de penge de har mistet på grund af fejl i udligningssysstemet. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

En fejl i kommunernes udligningssystem har efterladt en lang række kommuner i knæ. Det er meldingen fra Socialdemokratiet, der derfor vil kompensere de kommuner, udligningsfejlen har ramt hårdest, med et samlet engangsbeløb på to milliarder kroner.

- En del af problemet er, at en række kommuner simpelthen har modtaget for lidt, fordi der har været en række fejl i statistikkerne, og det har regeringen valgt ikke at finde en løsning på. Derfor foreslår vi, at der tilføres kommunerne to milliarder kroner, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Fejlen i udligningssystemet stammer helt tilbage fra 2006 og bunder i, at udlændinges uddannelsesniveau ikke blev registreret. Det har efterfølgende haft konsekvenser for fordelingen af midler mellem kommunerne i udligningssystemet.

Fejlen har blandt andet betydet, at en veluddannet udlænding i en velbjerget kommune har udløst samme tilskud som en ufaglært udlænding i en kommune med dårlig økonomi. Udligningsfejlen er først blevet korrigeret med virkning fra 2019.

- Jeg kan høre på en række borgmestre, at det er svært for dem at lægge et budget for næste års økonomi, der sikrer, at der er råd til velfærd, siger Mette Frederiksen med henvisning til konsekvenserne af udligningsfejlen.

Regeringen: Der er gået valgkamp i den

Som direkte følge af fejlen i udligningssystemet har en række kommuner valgt at forberede et sagsanlæg mod staten med forhåbning om erstatning for de udligningspenge, kommunerne er gået glip af.

Hos regeringen, der forgæves har forsøgt at forhandle et nyt udligningssystem på plads, ryster man på hovedet over Socialdemokratiets udmelding

- Jeg tænker først og fremmest, at det er et paradeforslag i anledningen af, at der er et folketingsvalg lige om hjørnet, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Amitzbøll-Bille (LA) og fortsætter:

- Hvis man skal til at give penge til kommuner med tilbagevirkende kraft, for hvad man synes skulle have været anderledes tidligere, så er der jo nærmest ingen ende på, hvor mange milliarder man kan overføre, siger han.

Efter flere måneders forhandlinger tilbage i foråret om en ny fordelingsnøgle til de milliarder af kroner, landets 98 kommuner skal dele i mellem sig, måtte regeringen sande, at det ikke kunne lade sig gøre at samle et flertal for en ny udligningsaftale.

Og det bærer Socialdemokratiet blandt andet en del af skylden for, mener Simon Emil Amitzbøll-Bille.

- Socialdemokratiet indgik efter min bedste overbevisning ikke i seriøse forhandlinger i foråret omkring udligningssystemet, siger han og understreger, at regeringen derfor ikke har i sinde at indkalde til nye udligningsforhandlinger i indeværende regeringsperiode.

- Forhandlingerne om et nyt udligningssystem må udskydes til den anden side af folketingsvalget, siger Simon Emil Amitzbøll-Bille.

DF: Kræver nyt udligningssystem

Ifølge Socialdemokratiet skal de to milliarder kroner ses som et engangsbeløb, der skal fordeles blandt 69 af landets kommuner, der er har mistet udligningspenge de seneste to år.

Hos Dansk Folkeparti understreger kommunalordfører Susanne Eilersen, at partiet endnu ikke er blevet præsenteret for det konkrete forslag. Men udgangspunktet er, at der hurtigst muligt skal forhandles en ny udligningsaftale på plads, så kommunerne fremadrettet kan regne med systemet, siger hun.

- Det her (Socialdemokratiets forslag, red.) er måske bare en lappeløsning, der risikerer at gå ud over nogle andre om to år igen, så vi opfordrer indenrigsministeren til at sætte et helt nyt analyseværktøj i gang, så vi får et gennemsigtigt udligningssystem, siger Susanne Eilersen, men understreger, at man gerne vil tage dialogen med Socialdemokratiet om forslaget på de to milliarder.

Facebook
Twitter