S vil tvinge belastede børn i daginstitution

Belastede børn skal tvinges i børnehave, mener Socialdemokraterne, der vil forhindre, at børnene bliver tabt.

Det skal være muligt at tvinge børn i dagsinstitution, mener regeringen. (Foto: Maria Larsen © DR-Fyn)

Socialdemokraterne lægger nu op til at ramme belastede familier på pengepungen, hvis de ikke sender deres børn i daginstitution.

Det fremgår af et politisk oplæg om negativ social arv ved navn "Alle skal med", som partiet skal vedtage på weekendens kongres i Aalborg, skriver Politiken.

Udspillet rummer en stribe initiativer, der skal modvirke, at børn bliver tabt i parallelsamfund. Et af de mere kontroversielle lyder, at brugen af det såkaldte forældrepålæg udvides.

Kan inddrage børnepenge

I dag kan en kommune inddrage børnepengene til forældre, hvis børnene eksempelvis pjækker fra skole eller begår gentagen kriminalitet.

Men ifølge en af partiets næstformænd, udviklingsminister Mogens Jensen, der har været pennefører på udspillet, er der behov for at gå skridtet videre.

- Vi lægger an til at styrke forældrene på flere planer med blandt andet kurser. Men det handler også om at have myndigheden til direkte at kunne pålægge forældrene at gøre noget for at sikre, at deres barn får en ordentlig opvækst, siger Mogens Jensen til Politiken.

Skal være grundig vurdering

På spørgsmålet om, hvorvidt man ikke er meget langt inde i det enkelte hjem, hvis man reelt vil tvinge forældre til at sende deres barn i daginstitution, svarer næstformanden:

- Ikke hvis det er ud fra en grundig vurdering af, at det enkelte barn kommer til at lide last ved, at der ikke gøres noget. Så er det rimeligt, at man kan pålægge forældrene at sende barnet i institution.

Mogens Jensen understreger, at pålægget kun er et blandt en stribe redskaber - og at det skal gives efter en individuel vurdering.

Pålæg bruges meget lidt

Forældrepålæg bliver i dag brugt sparsomt af socialrådgiverne. En Rambøll-rapport har vist, at kun 26 kommuner har gjort brug af muligheden for at stoppe udbetalingen af børnepenge.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, ser flere positive elementer i udspillet som helhed. Men en udvidelse af forældrepålægget er "et rigtig ærgerligt forslag".

- Vejen til at få et godt forløb er altså ikke, at man har vredet armen rundt på mor og far. Det er, at mor og far samarbejder positivt, fordi de kan se, at det er en livskvalitet for deres børn at komme der. Det mål opnår man ikke ved at true på pengepungen, siger hun til avisen.

/ritzau/

Facebook
Twitter