S vil tvinge privatskoler til at tage indvandrerbørn

Oppositionspartiet har præsenteret en række konkrete punkter til at styrke integrationen.

Socialdemokratiet vil tvinge privatskoler til at tage en større andel af udenlandske børn, hvis kommunen har behov for det. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Højst 30 procent tosprogede i kommunale vuggestuer, børnehaver og skoler.

Det er blot ét af flere forslag, som Folketingets største parti, Socialdemokratiet, har præsenteret som partiets løsning på udfordringen med at få integreret nytilkomne i Danmark.

- Vi siger med det her forslag, at der i landets skole maksimalt skal være 30 procent tosprogede børn. Det er en forudsætning for, at fællesskabet kommer til at fungere, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Det forslag vil betyde, at landets privatejede daginstitutioner og skoler i fremtiden skal tvinges til at tage sin andel af tosprogede børn, betoner S-formanden.

- Hvis ikke det følges op med et krav om, at landets privatskoler – for i fremtiden at få støtte – løfter deres del af ansvaret, så kommer det ikke til at fungere, siger hun.

Et notat fra Undervisningsministeriet viser, at på tre procent af folkeskolerne er der flere elever med udenlandsk baggrund end børn med dansk baggrund.

Privatskoler vil ikke gå på kompromis

Socialdemokratiet betegner selv deres forslag som del af ”den nye frihedskamp”, og konkret skal kommunerne have anvisningsret til privatskolerne.

Det falder dog ikke i god jord hos organisationen Danske Privatskoler, der repræsenterer skolerne. Her medgiver formand Karsten Suhr, at de privatejede skoler selvfølgelig skal være med til at løse samfundets problemer, men det skal ikke ske ved tvang.

- Man skal passe på med, at man ikke går på kompromis med det grundlag, der er for at lave frie grundskoler i Danmark. Nemlig at det er forældrenes skoler, og det er forældrene, der vælger, hvor børnene skal gå i skole, siger han.

Nytilkomne skal aktiveres

En anden del af den socialdemokratiske integrationspakke er et krav om, at nytilkomne flygtninge aktiveres 37 timer om ugen. Helst i form af et arbejde, men også uddannelse eller aktivering er en mulighed, understreger gruppeformand Henrik Sass Larsen.

Det skal være med til at få de nytilkomne ud i det danske samfund og derigennem styrke integrationen.

- Det allerbedste er jo, hvis folk kommer i arbejde. Man må sige det på den måde, at vi har gjort mange mennesker en bjørnetjeneste ved ikke at møde dem med de samme klare krav og forventninger, som vi møder hinanden med i Danmark, siger Mette Frederiksen.

Tvangsopskrivning og flytteforbud

Partiet foreslår også, at børn, der ikke har tilstrækkelige forudsætninger til at lære dansk i hjemmet, tvangsopskrives til en plads i en daginstitution, når de fylder et år. Derudover vil partiet blandt andet stoppe familiesammenføringer i udsatte boligområder, tage et ”opgør med muslimske friskoler” og forbyde barnetolke.

Endelig vil partiet forbyde nyankomne flygtninge med opholdstilladelse at flytte til en anden kommune og modtage overførselsindkomst de første fem år af deres ophold i landet. Det skal ske for at sprede udlændingene mest muligt rundt i landet, siger partiets udlændingeordfører Mathias Tesfaye.

Opgørelser viser nemlig, at mens 37,5 procent af befolkningen i Ishøj Kommune er indvandrere og efterkommere, så er det tilsvarnede tal for Rebild Kommune i Nordjylland 5,1 procent.

- Vi synes ikke, det er en styrke, at antallet af indvandrere stiger og stiger i nogle kommuner, mens det ligger på to, tre og fire procent i andre kommuner. Den udvikling skal vendes. Vi er klar til at bruge boliganvisningen, ligesom vi er klar til at betale for at lade lejligheder stå tomme, indtil vi kan sikre den rigtige beboersammensætning, siger han.

Facebook
Twitter