Så er der sat navne på DF-ledelse: Messerschmidt får ikke alle sine ønsker opfyldt

Partistifter Pia Kjærsgaard er ikke en del af den nye ledelse. Retsordfører Peter Skaarup fortsætter som gruppeformand.

Morten Messerschmidt havde peget på en række kandidater til de afgørende poster i ledelsen af sit parti. Men medlemmerne ville det anderledes og valgte nogle andre. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Tiden med dramatiske udmeldinger i offentligheden og åbne magtkampe i Dansk Folkeparti er forbi.

Det budskab kommer fra partiets nye formand, Morten Messerschmidt, da han her til eftermiddag præsenterer sin nye gruppeledelse i Dansk Folkeparti.

Forud for beslutningen ligger halvanden times møde i partiets folketingsgruppe, hvor medlemmerne skriftligt og demokratisk har stemt om, hvem der skal have en ledelsesplads i gruppen.

På flere poster har Messerschmidt skullet acceptere, at hans egne kandidater til posterne er blevet vraget af medlemmerne. Det gælder dels posten som gruppeformand, hvor retsordfører Peter Skaarup har fået genvalg. Messerschmidt havde ellers peget på finansordfører René Christensen. Den 16 personer store folketingsgruppe ville det anderledes.

Hans Kristian Skibby er den nye gruppesekretær. Han støttede Martin Henriksen i valgkampen og her havde Messerschmidt i stedet peget på skatteordfører Dennis Flydtkjær.

Trods gruppens beslutning om at vælge nogle andre til posterne, end dem som den nyvalgte DF-formand selv havde peget på, så er Messerschmidt tilfreds - bedyrer han.

- Jeg har jo gjort mine overvejelser om, hvordan de balancer bedst kunne blive imødekommet, siger han.

- Og jeg står her som en glad mand, også selvom den indstilling, jeg havde, den er er blevet justeret.

En salomonisk løsning

I det hele taget lægger Messerschmidt ikke skjul på, at han har forsøgt at finde kompromisserne. Både under mødet og ved at lytte til samtlige i gruppens ønsker forinden.

- Jeg har igennem flere uger ledt efter nummeret til Kong Salomon og jeg tror faktisk, jeg har fundet det - hvis du kan dine gamle testamentelige referencer, siger han til pressen.

Med andre ord mener Messerschmidt, at der nu er fundet en såkaldt salomonisk løsning i fordelingen af posterne. Det - som ifølge Den Danske Ordbog - 'udviser eller vidner om klogskab og retfærdighed, fx ved at tilgodese begge parter i en sag i et vist omfang".

Men udtrykker stammer - som Messerschmidt henviser til - fra Bibelen. Her er det beskrevet, hvordan Kong Salomon skulle træffe en beslutning om, hvem af to kvinder, der var mor til en dreng. Da kongen meddelte, at han ville hugge sønnen i to stykker, fandt han frem til, hvem der var mor til drengen.

Med andre ord er en salomonisk løsning ikke altid et kompromis, som alle er lige tilfredse med.

Pia Kjærsgaard ofret for fredens skyld

Hvorvidt Dansk Folkeparti med dagens valg til gruppeledelsen har ramt et kompromis, som alle kan se sig selv i, vil fremtiden vise.

Men kampen om posterne til ledelsen har allerede kostet ét offer - Pia Kjærsgaard.

Værdiordføreren, partistifteren og den tidligere formand er fravalgt til ledelsen i forsøget på at bringe gnidningerne i partiet til ophør, erkender både hun og Morten Messerschmidt.

- Jeg tror, det gælder i politik som i geologi. Når de tektoniske plader ændrer sig, så er der også andre balancer, man skal tage højde for, siger Morten Messerschmidt.

Du har også ændret mening?

- Nej, det har jeg egentlig ikke. Jeg er bare blevet klogere på geologien.

Også Pia Kjærsgaard selv er bevidst om, at hun har måtte give afkald på posten for at skabe ro.

- Jeg gør det, Morten gerne vil have. Jeg tror også, Morten er ærgerlig over det, men sådan er konditionerne nogle gange.

- Jeg håber bare, at der bliver ro. Nu har jeg gjort mit. Så håber jeg, at andre gør det samme, siger hun.

Siden rekordvalget i 2015 er opbakningen til Dansk Folkeparti faldet drastisk. Se udviklingen herunder. Artiklen fortsætter efter grafen.

Sundhedsordfører er blevet beroliget

Sundshedordsfører Liselott Blixt beholder derimod sin plads i gruppeledelsen trods sin modstand mod Morten Messerschmidt som formand.

Hun har flere gange åbent talt om at forlade partiet. Men direkte adspurgt til, om hun stadig er bekymret, lyder svaret.

- Det, jeg har talt med Morten om, dét har beroliget mig.

Foruden posterne som næstformand og gruppeformand er tre yderligere poster blevet fordelt. Hans Kristian Skibby bliver partiets nye gruppesekretær. Morten Messerschmidt og Liselott Blixt bliver menige medlemmer af gruppeledelsen.