Så har Kristian Jensen fået regeringens første næse

Det koster udenrigsministeren en næse ikke at lytte til et flertal og droppe besparelser på ulandsbistanden.

Kristian Jensen har fået sin tredje næse som minister. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Folketingets Udenrigsudvalg har som ventet givet udenrigsminister Kristian Jensen (V) en næse for at ignorere et flertal om højere ulandsbistand.

Det sker, fordi Kristian Jensen på vegne af regeringen i december valgte at ignorere et flertal i Folketinget, som i et beslutningsforslag vedtog at pålægge regeringen at pille de planlagte besparelser på ulandsbistanden i 2015 af bordet.

Da der var tale om et beslutningsforslag og ikke et lovforslag, kunne regeringen ignorere flertallet. I stedet holdt regeringen fast i sin plan om ikke at udbetale al den udviklingsbistand, som SR-regeringen i 2014 satte på finansloven for 2015.

Regeringen kom i mindretal, fordi støttepartiet De Konservative stemte blankt til SF's beslutningsforslag, som fik opbakning i hele rød blok.

Det blå støtteparti er imod regeringens besparelser på området og mener, at man skal udbetale det, man har lovet sine samarbejdspartnere.

Kristian Jensen har selv tidligere kritiseret en rød regering for at ignorere et folketingsflertal.

Da SR-regeringen i 2014 ignorerede et flertal om ikke at udbetale børnecheck til EU-borgere, kaldte Kristian Jensen det "en hån mod folkestyret, at man blæser på det, uanset hvad Folketinget beslutter".

Ikke første næse til Jensen

  • Det er den tredje næse for Kristian Jensen, der fik sin første af slagsen i 2009 og den anden året efter.

  • I 2009 var han skatteminister, da ministeriet administrerede efter en skattereform, der endnu ikke var vedtaget i Folketinget. Det var grundlovsstridigt.

  • I 2010 uddelte statsrevisorerne den anden næse, fordi Skat ikke havde nedbragt borgernes og virksomheders gæld til det offentlige.

/ritzau/

Facebook
Twitter