Sådan bliver trafikmilliarden fordelt

Metroen og letbaner får den største andel af pengene.

Regeringen, Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti er blevet enige om at fordele en milliard kroner til den kollektive trafik i Danmark. (Foto: Lene Møbjerg © DR)

Efter betalingsringens død i 2012, afsatte politikerne en milliard til offentlig transport.

Nu er pengene fordelt, og de fleste penge går til metroarbejde og letbaner i Aarhus og København. Det fremgår af den aftaletekst, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Trafikmilliarden er fordelt efter aftale mellem regeringen, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. De sidste detaljer faldt på plads i denne uge.

Sådan bliver trafikmilliarden fordelt:

Metro: Der afsættes 263 millioner kroner til en afgrening fra den kommende metrostation på Ny Ellebjerg til Sydhavnsmetroen.

Letbaner: Der afsættes 227 millioner kroner til at realisere en ny letbane i Aarhus, der skal fungere som nyt regionalt togsystem. Samtidig afsættes der 50 millioner kroner til at ændre linjeføringen for Ring 3 Letbanen i hovedstaden. Det sker i forbindelse med oprettelsen af en ny station ved Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby.

Hastighedsopgradering elektrificering af Grenaabanen: Der reserveres 54 millioner kroner til at øge hastigheden på strækningen mellem Ryomgaard og Grenaa fra 75 km/t til 100 km/t.

Esbjerg Nærbane og ny station i Jerne: Der afsættes fem millioner kroner til et beslutningsgrundlag for en ny nærbane ved Esbjerg, der skal binde byerne Esbjerg, Varde, Nr. Nebel, Bramming og Ribe sammen. Der afsættes desuden 26 millioner kroner til anlæg af en ny station i Jerne.

Supercykelstier og cykelparkering: Det skal være nemmere at være cyklist i hverdagen, og derfor afsætter forligskredsen 180 millioner kroner til en pulje til nye supercykelstier og cykelparkering. Der kan ansøges om midler fra puljen fra hele landet.

Busser: Busfremkommelighed, som det hedder, er et stort problem i hovedstaden, og derfor afsættes der 50 millioner kroner til en pulje, der skal støtte tiltag, som vil gøre det nemmere for busserne at komme frem på hovedstadens veje især i myldretiden.

Ny station i Vinge: For at fremme byudviklingen reserverer forligskredsen bag trafikmilliarden 55 millioner kroner til en ny S-togsstation i Vinge.

Der afsættes desuden 30 millioner kroner til "Passagerpulsen", som er et nyt fælles talerør for brugere af den kollektive trafik, otte millioner kroner til udvidelse af kombiterminalen i Padborg samt 15 millioner kroner til projektet Kulturbro Aalborg.

Facebook
Twitter