Sådan gik det til: Morten Østergaards dramatiske fald som leder for Radikale Venstre

Sag om interne krænkelser eksploderede i højspændt møde, hvor Morten Østergaard endte med at trække sig.

Klokken 13.30 tirsdag eftermiddag stod Morten Østergaard og talte med en gruppe journalister på Christiansborg. Statsminister Mette Frederiksen var færdig med sin tale ved Folketingets åbning, og den radikale leder kommenterede talen.

Men spørgsmålene til Morten Østergaard handlede ikke kun om hans syn på talen. Han blev også spurgt ind til en intern sag om krænkelser hos Radikale Venstre. Østergaard sagde, at sagen var lukket.

- I den konkrete sag bliver der ikke oplyst yderligere, end at jeg siger, at der er handlet på den, og der er givet påtale.

Så der kommer ikke til at ske mere?

- Ikke i den konkrete sag, sagde Østergaard.

Men et døgn efter kan man konstatere, at det på ingen måde kom til at passe. For sagen viste sig at handle om Morten Østergaard selv, og derfor måtte han onsdag trække sig som leder af det parti, han har stået i spidsen for siden august 2014.

Befamlede kollega for ni år siden

På en måde begyndte Morten Østergaards fald, da tv-værten Sofie Linde for mere end en måned siden fortalte en historie på scenen ved Zulu Comedy Galla.

Linde fortalte, at en stor tv-kanon ved en julefrokost havde truet med at 'ødelægge hendes karriere', hvis ikke hun 'suttede hans pik'.

Historien satte gang i en lavine af kvinder, som fortalte om seksuelle krænkelser. Bølgen ramte også politik, og den 16. september stod det radikale folketingsmedlem Lotte Rod frem og fortalte, at hun også havde været udsat for krænkelser i sit parti.

- Jeg har fjernet hænder fra mine lår, og jeg kan nævne flere eksempler på upassende berøringer, siger hun.

Det viste sig at være en politisk bombe, som Rod smed. For foran et stort presseopbud fortalte Morten Østergaard onsdag den sidste del af historien, der skete i 2011.

- Det var mig, hvis hånd hun fjernede for næsten et årti siden fra sit lår.

Har tilgivet Østergaard

Lotte Rod siger, at Morten Østergaard har sagt undskyld, og hun har tilgivet ham. Og det er heller ikke befamlingen for ni år siden, der nu koster Østergaard posten.

- Det er ikke længere det, der skete, der er problemet, det er håndteringen, skriver Lotte Rod i et Facebook-opslag.

For siden Sofie Linde stod frem, har Radikale Venstre været det parti, der er gået forrest i kampen mod seksuelle krænkelser.

De har sat spørgsmålstegn ved, om Jeppe Kofod kunne være udenrigsminister, når han som 34-årig i 2008 havde sex med en pige på 15 år. Og talt for, at krænkelserne skal frem i lyset, og de ansvarlige stilles til ansvar.

Og det levede Morten Østergaard ikke op til.

- Jeg havde ikke modet til at erkende, at det ikke var nok, at jeg sagde undskyld til Lotte, men at jeg også var nødt til at være åben om, at det var mig, sagde han, da han trak sig.

Presset til at erkende

Presset på Morten Østergaard har været stigende i de sidste dage, efter at Jyllands-Posten har bragt en række historier om krænkelser i partiet. Det har fået de rutinerede politikere Jens Rohde og Martin Lidegaard til at kræve svar og handling fra ledelsen om sagen.

Derfor var der på forhånd lagt op til et dramatisk møde i den radikale folketingsgruppe onsdag.

Mødet var planlagt til at foregå i de normale omgivelser på Christiansborg. Men i al hemmelighed blev det flyttet til Den Sorte Diamant ikke langt derfra.

DR har talt med kilder, der var med på mødet. Det står klart, at bølgerne gik højt.

Morten Østergaard blev fra mødets start afkrævet svar. Hvem var det, der stod bag den sag om krænkelser i partiet, og hvad havde konsekvenserne været. Efter nogle timer kom svaret.

Det var Østergaard selv.

Og Morten Østergaard talte altså om Morten Østergaard, da han dagen før fortalte, at der var blevet taget hånd om sagen, og at den pågældende havde fået en påtale.

Kilderne fortæller til DR, at Østergaards erkendelse først kom, da en meget påvirket Lotte Rod sagde, at ledelsen løj.

Herefter trak Østergaard sig, og han forsøgte ikke at få testet tilliden til ham med en afstemning. Den øvrige ledelse, Sofie Carsten Nielsen og Andreas Steenberg, trak sig også.

Magtkamp om at blive efterfølger

Men dramatikken i Den Sorte Diamant sluttede ikke, da Morten Østergaard gik af.

For mens mørket og aftenkulden sænkede sig udenfor, udspillede der sig indenfor et sandt drama om, hvem der skulle blive hans afløser.

I Radikale Venstre er det nemlig folketingsgruppen, der vælger den politiske leder og partiets frontfigur.

Den opgave ligger i andre partier hos en kongres eller skal besluttes på et årsmøde, men sådan er det altså ikke hos Radikale Venstre.

Derfor skulle de 16 folketingsmedlemmer gå direkte fra de dramatiske timer, der endte med Østergaards fald, til at beslutte, hvem der skulle følge efter.

To personer meldte sig som kandidater. Sofie Carsten Nielsen og Martin Lidegaard.

Sofie Carsten Nielsen har været nummer to efter Østergaard og ville derfor være et oplagt valg. Men hun har været indblandet i sagen om Lotte Rod og Morten Østergaard, og har i nogle uger vidst, at det var Morten Østergaard, som havde krænket Lotte Rod.

Derfor blev hun udfordret af den tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard.

Og håndteringen af krænkelsen var ikke den eneste grund til, at Lidegaard valgte at udfordre Sofie Carsten Nielsen.

Han har også været utilfreds med den konfrontatoriske kurs, som partiets ledelse har haft over for regeringen på det seneste.

De to forsøgte hver især at skaffe opbakning blandt de øvrige folketingsmedlemmer, og det hele skulle til sidst afgøres i en hemmelig afstemning.

Sofie Carsten Nielsen og Martin Lidegaard talte selv stemmerne op og kunne konstatere, at der stod Sofie Carsten Nielsens navn på 12 af sedlerne og Martin Lidegaards på fire.

Dermed stod det klart, at Sofie Carsten Nielsen er den nye leder af Radikale Venstre. Og selv om det er et skridt frem i hendes politiske karriere, var hun mærket, da hun lidt efter klokken 18.30 kunne træde frem og tale med pressen.

- Det har været en rigtig svær og ulykkelig dag i dag for os. Derfor er jeg også berørt af det. Jeg har haft et rigtig langt og tæt samarbejde med Morten Østergaard, sagde hun.