Sådan skal 3. g'ere og 2. hf'ere gå til eksamen

Afgangseleverne skal til færre eksamener til sommer.

Sådan ser en skriftlig eksamen typisk ud. Denne sommer vil der formentlig være en del mere plads mellem eleverne. (Foto: © Sara Gangsted, Scanpix)

Afgangselever på landets ungdomsuddannelser slipper ikke helt for eksamen til sommer - men de skal til langt færre end normalt.

Det er regeringen i aften blevet enig med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Alternativet og Liberal Alliance om.

Eleverne har i knap en måned modtaget undervisning digitalt hjemmefra, mens skolerne har været lukket som følge af coronapandemien.

Eleverne i 3. g skal op til tre eksamener, hvor de under normale omstændigheder skulle have været op til syv eller otte.

Alle skal til eksamen i skriftlig dansk. Derudover skal eleverne til en eksamen i et A-niveaufag og en mundtlig eksamen i deres store skriftlige opgave, SRP/SOP. Hvis de allerede har været til eksamen i den store skriftlige opgave i vinter, skal de i stedet til en anden mundtlig eksamen i det fag, der ligger senest i skolens prøveplan.

Hf-elever skal til fire eksamener

Afgangseleverne på hf skal til fire eksamener - to skriftlige i dansk og engelsk og to mundtlige i dansk og det fag, som ligger senest i skolens prøveplan.

Resten af prøvekaraktererne bliver erstattet af årskarakterer, der gives sidst på skoleåret.

- Selv om det bliver en anden optakt til studentereksamen, end eleverne havde forventet, håber jeg, at de tager godt imod løsningen og har forståelse for den helt ekstraordinære situation, Covid-19 har sat os alle sammen i, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

Lærere og elever ville aflyse eksamen

Gymnasielærernes fagforening, GL, og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning ønskede ellers, at alle eksamener blev aflyst.

- Selv om lærerne knokler, kan kvaliteten af onlineundervisningen ikke hamle op med det sædvanlige niveau, og derfor vil det hverken være forsvarligt eller rimeligt at lade eleverne gå til eksamen som normalt, sagde Martin Mejlgaard, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, i søndags.

Men de er "rigtig glade" for den aftale, der er landet i dag, lyder det fra Martin Mejlgaard her til aften.

- Vi har ikke haft det optimale forløb op mod eksamener, derfor synes vi også, at det er fair, at gymnasieeleverne skal til væsentligt færre, fordi man ikke har haft de samme forudsætninger for at forberede sig til eksamenerne.

- Det er klart, at det er et kompromis, men vi er glade for, at man langt hen af vejen imødekommer vores bud, tilføjer han.

De markant færre eksamener betyder også, at eleverne går glip af den erfaring. Men det vigtigste er stadig undervisningen, siger formanden.

- Det, som ruster eleverne til videre studier er, at de har haft god og kvalificeret undervisning. Derfor er vi glade for, at man kan bruge noget af læseferien på at lave undervisning, når man skal til færre eksamener.

Eux-elever og ASF-klasser mangler stadig svar

Eux-elever, der afslutter gymnasiale fag, og elever i de såkaldte ASF-klasser (autisme sprektrum forstyrrelser, red.) må vente på vished om, hvordan deres studietid skal afsluttes. Det vil snart blive meldt ud, hvad der skal ske med deres eksamener, oplyser Undervisningsministeriet.

Afgangseleverne på ungdomsuddannelserne vender tilbage til deres skoler fra den 15. april, såfremt skolerne er klar til at kunne gennemføre undervisningen på en måde, der lever op til myndighedernes retningslinjer for at mindske smitte med coronavirus.

Disse elever er således en del af den første forsigtige genåbning af landet.