Sådan vælger Venstre Løkkes afløser

Jakob Ellemann-Jensen er det oplagte bud - men Venstres valg af formand er langtfra givet.

Det er på Venstres landsmøde - her tilbage i 2016 - at partiet vælger sin kommende formand og næstformand. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Lige nu venter alle på nyt fra Jakob Ellemann-Jensen.

Venstres politiske ordfører er det varmeste bud på en kommende formand, efter at Lars Løkke Rasmussen trak sig fra posten i weekenden – og flere af Venstres fremtrædende medlemmer har allerede peget på ham som det oplagte valg.

Men sagen er langtfra afgjort - selv hvis Jakob Ellemann-Jensen gør det klart, at han vil gå efter formandsposten. P3’s nyhedspodcast Den daglige dosis giver dig her et overblik over det forløb, der skal give Venstre en ny formand.

Forløbet ser ud til at slutte den 21. september - her holder Venstre et ekstraordinært landsmøde, hvor det afgøres, hvem der bliver partiets nye formand og næstformand.

Og det valg er ikke kun op til de politiske profiler fra Venstres folketingsgruppe. Det afgøres nemlig af alle de delegerede, der deltager på landsmødet – og dem er der i alt 850 af i Venstre.

De delegerede er – udover Venstres 43 folketingsmedlemmer – blandt andet medlemmerne af hovedbestyrelsen og forretningsudvalget, partiets borgmestre, rådmænd og formænd for kredsbestyrelser og regionsråd.

Hver delegeret har én stemme og altså lige stor indflydelse ved en afstemning, såfremt der er flere kandidater til formandsposten på landsmødet.

Andre partier gør det anderledes

De fleste af partierne på Christiansborg vælger ligesom Venstre deres politiske leder på et landsmøde – men der er undtagelser.

I både Radikale Venstre og Liberal Alliance er det partiets folketingsmedlemmer, der vælger lederen.

Derfor var det også udelukkende op til Liberal Alliances fire folketingsmedlemmer at finde en ny leder efter partiets katastrofevalg i juni, hvor Anders Samuelsen valgte at gå af - og partiet gik fra 13 til fire stole i folketingssalen.

Enhedslisten er det eneste parti i Folketinget, der ikke har en formand - partiet skriver selv, at de har en kollektiv ledelse. Siden 2009 har man dog udpeget en politisk ordfører, der fungerer som partiets frontfigur.