Sådan vil regeringen bekæmpe vanvidsbilister: Konfiskerede biler og hårdere straf på vej

Store overskridelser af hastighedsgrænserne skal fremover give 20 dage i fængsel, mener regeringen.

skatteminister Morten Bødskov, transportminister Benny Engelbrecht og Justitsminister Nick Hækkerup præsenterer regeringens udspil mod vanvidskørsel på Politigården i København. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Der skal sættes hårdere ind over for bilister, der kører hensynsløst, kører i påvirket tilstand og kører alt, alt for hurtigt.

Det mener regeringen, der nu er klar med en række initiativer, som skal bekæmpe de såkaldte vanvidsbilister.

Nogle af de nye initiativer har de seneste dage været beskrevet her på dr.dk, og i dag fremlagde regeringen så den samlede pakke på et pressemøde.

Se, hvad justitsminister Nick Hækkerup havde at sige om vanvidskørsel på dagens pressemøde:

- Vi har desværre gennem en periode været vidner til episoder, hvor hensynsløse personer på flugt fra politiet eller for spændingens skyld med fuldt overlæg har udsat andres liv for fare.

- Episoder, der har haft fatale konsekvenser, og som vidner om en vanvittig opførsel. Det er den slags episoder, vi vil til livs med de initiativer, vi fremlægger i dag, lød det fra justitsminister Nick Hækkerup (S) på pressemødet.

Få et overblik over de vigtigste initiativer her:

Biler skal konfiskeres

Vanvidsbilister skal væk fra vejene. Derfor vil regeringen konfiskere biler, der bliver brugt til såkaldt vanvidskørsel. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Står det til regeringen, skal politiet fremover tage de hurtige biler fra de såkaldte vanvidsbilister.

Det skal ske første gang, en person kører vanvidskørsel, og uanset hvem der ejer bilen.

Det er nyt i forhold til i dag, hvor det er svært at konfiskere bilen, hvis bilen er ejet af en anden end den, der kører den. Det er eksempelvis tilfældet med leasede biler.

Derfor skal det nu være udgangspunktet, at politiet med det samme beslaglægger bilen. Senere vil den blive bortauktioneret. Og så skal politiet med det samme inddrage bilistens kørekort.

Hårdere straffe

Hammeren skal falde, hvis man bliver taget i at køre alt, alt for hurtigt. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Mens den første del af regeringens udspil handler om at få vanvidsbilister væk fra vejene, handler en anden del om også at straffe hårdere.

Det gælder især bilister, der kører meget for hurtigt.

Konkret foreslår regeringen, at bilister, der bliver taget med mere end 200 kilometer i timen i en fartkontrol, som udgangspunkt skal 20 dage fængsel.

Det samme vil gælde bilister, der overskrider en hastighedsgrænse med 100 procent og samtidig kører mere end 100 kilometer i timen.

Eksempelvis ved at man kører over 100 kilometer i timen i en byzone eller mere end 160 kilometer i timen på en almindelig landevej.

I dag udløser den slags højst en bøde og en ubetinget frakendelse af kørekortet.

Samtidig vil regeringen sørge for, at sagsbehandlingen går hurtigere i de sager, hvor bilister bliver taget i en fartkontrol med alt for høje hastigheder. Og så vil man forlænge den periode, bilister får frataget kørekortet, hvis de kører ulovligt om kap i gaderne.

Indsats mod leasede biler

Ifølge regeringen er mange af episoderne med vanvidsbilister sket i leasede biler. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Regeringen fremhæver, at mange tilfælde med vanvidsbilister er sket i leasede biler.

Derfor vil regeringen have leasingselskaberne til at tjekke deres kunder grundigere end tidligere. Selskaberne får nu pligt til at kreditvurdere kunderne, og så får selskaberne adgang til data fra skattevæsnet, så de kan tjekke kundernes økonomiske forhold.

Samtidig vil myndighederne nu tjekke leasingselskaberne grundigere, så man sikrer, at de betaler den rigtige skat, og om pengestrømmene til virksomheden virker mistænkelige.

Det kan være virksomheder, hvor der leases store biler på mange korte kontrakter. Og hvor mange kontantbeløb er involveret.

Nye definitioner af vanvidsbilister

På Langebro i København mistede en betjent sidste sommer livet på grund af en vanvidsbilist. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

For at kunne bekæmpe problemet har regeringen i samarbejde med politiet og anklagemyndigheden lavet definitioner af, hvad vanvidskørsel dækker over.

Definitionerne kan du se her:

Vanvidskørsel:

  • Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 241, 2. punkt)

  • Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 249, 2. punkt)

  • Forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed (straffelovens § 252)

  • Særlig hensynsløs kørsel

  • Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel med over 100 kilometer i timen

  • Kørsel med mindst 200 kilometer i timen uanset hastighedsgrænsen

  • Spirituskørsel med en promille over 2,0