Sag om hjerneskadet psykiater får sundhedsminister til at varsle lovændring

Sundhedsministeren vil give bedre mulighed for at dele medicinoplysninger.

Sophie Løhde mener, at Patienterstatningen og Patientombuddet skal have bedre grundlag for kunne vurdere, om en læge har fejlbehandlet en patient. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Det skal være nemmere for sundhedsmyndighederne at udveksle oplysninger om udskrivninger af medicin. Det mener sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Det er sagen om den hjerneskadede psykiater, der nu får sundhedsministeren til at varsle, at loven skal ændres på området. Det oplyser ministeren i en pressemeddelelse.

- De senere år har vi desværre set en række grimme sager, hvor læger tilsyneladende har over- og fejlmedicineret deres patienter. I sådanne tilfælde er det vigtigt, at den sundhedsmyndighed, der fører tilsyn med lægerne, kan få adgang til relevante medicinoplysninger, som kan hjælpe dem med at finde frem til tidligere patienter, siger Sophie Løhde i pressemeddelelsen.

I sagen om den hjerneskadede psykiater, som DR Nyheder har afdækket, har Sundhedsstyrelsen konkluderet, at psykiateren udskrev afhængighedsskabende lægemidler til sine patienter på uforsvarlig vis.

Du kan læse mere om Sundhedsstyrelsens, Patientombuddets og Patienterstatningens kritik af den nu tidligere psykiater i dette overblik.

Oplysninger ved særkørsler

Ifølge Sundhedsministeriet må Sundhedsdatastyrelsen efter de nuværende regler ikke ved særkørsler videregive oplysninger om lægers medicinudskrivninger til konkrete patienter fra Lægemiddelstatistikregistret til Styrelsen for Patientsikkerhed (tidl. Sundhedsstyrelsen) og Patienterstatningen.

Det betyder ifølge sundhedsministeren, at det kan være svært at finde frem til tidligere patienter, der muligvis er blevet fejl- eller overmedicineret.

Står det til Sophie Løhde, skal Styrelsen for Patientsikkerhed derfor fremover kunne få udleveret oplysninger om medicinudskrivninger fra Lægemiddelstatistikregistret ved særkørsler.

På den måde vil styrelsen ifølge ministeren kunne få et bedre indblik i, hvilken medicin en navngiven læge har udskrevet til sine patienter og siden bruge oplysningerne i styrelsens tilsyn.

Ikke til patienternes fordel

Uden muligheden for at dele oplysninger kan det være svært at finde ud af, hvor meget medicin der er udskrevet til den enkelte patient.

Det kan gøre det vanskeligt for myndighederne at behandle klager- og erstatningssager, hvor der er lægemidler involveret, oplyser ministeren.

- Det er ikke til patienternes fordel, og derfor skal vi også have set på, om vi kan ændre lovgivningen på området, så Patienterstatningen og Patientombuddet får bedre grundlag for kunne vurdere, om en læge har fejlbehandlet en patient, siger Sophie Løhde.

Vil se på mulighed for at undersøge dødsfald

Tidligere i dag kom det frem, at den hjerneskadede psykiater er blevet sigtet for at have efterladt en patient i hjælpeløs tilstand i en campingvogn på psykiaterens ejendom tilbage i 2012.

Senere blev patienten fundet død i campingvognen. Omstændighederne ved dødsfaldet blev afdækket af DR Nyheder og fik politiet til at efterforske sagen.

Sigtelsen har fået Landsforeningen Bedre Psykiatri og et politisk flertal til at opfordre Sophie Løhde til at endevende mulighederne for at få undersøgt årsagerne til 64 andre dødsfald blandt personer, der har været patienter hos psykiateren.

Sundhedsministeriet oplyser her til aften til DR, at man lige nu er i gang med at undersøge, om man kan ændre lovgivningen bagudrettet, således at dødsfaldene i sagen om den hjerneskadede psykiater kan undersøges.

Risikerer otte års fængsel

Den tidligere psykiater er sigtet efter § 250 i Straffeloven og risikerer op til otte års fængsel.

Politiet afventer i øjeblikket en mentalundersøgelse. Derefter bliver der taget stilling til, om manden skal tiltales.

DR Nyheder har i dag været i kontakt med den tidligere psykiater, der ikke ønsker at udtale sig.

Du kan læse hele DR Nyheders dækning af sagen om den hjerneskadede psykiater på temasiden her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk