Sagde nej til testkrav i Vollsmose: Sådan fungerer magtfuldt udvalg, der kan blokere regeringens ønsker

21 medlemmer bestemmer, hvilke regler regeringen må indføre under corona-epidemien.

(Foto: Jens Dresling © Scanpix)

Stod det til regeringen, så skulle borgerne i Odense-bydelen Vollsmose forpligtes til at lade sig coronateste.

Men testpligten bliver ikke til noget, for et flertal i Folketingets nye Epidemiudvalg modsatte sig i går ønsket fra regeringen om at indføre pligten, som også kom i en indstilling fra Epidemikommissionen.

Epidemiudvalget er en konstruktion, der blev skabt, da Folketinget i forrige måned vedtog en ny epidemilov.

Men hvordan kan regeringen komme igennem med nye restriktioner under coronaepidemien med den nye epidemilov? Det forsøger vi at forklare her.

Regeringen havde bedt Epidemikommissionen om at tage stilling til en række forslag. I kommissionen sidder der 11 medlemmer, hvis opgave er at vurdere, om det giver mening at indføre de regler, som regeringen ønsker.

Kommissionens opgave er at rådgive regeringen og altså komme med indstillinger. Kommissionen er sammensat sådan her:

Kommission sagde nej til udendørs mundbindskrav

De 11 medlemmer, der primært er embedsmænd, har i denne omgang blandt andet taget stilling til testpligt og isolationspligt, som regeringen havde ønsket at få indført i Vollsmose. De ønsker blev blåstemplet i en indstilling, som skulle drøftes i Folketingets Epidemiudvalg.

Omvendt havde regeringen også ønsket at indføre krav om mundbind udendørs i Vollsmose. Det vendte kommissionen imidlertid tommelfingeren nedad til - og derfor kunne regeringen ikke foreslå det i folketingsudvalget i går.

Derfor var der tre ting, som medlemmerne af Folketingets Epidemiudvalg skulle tage stilling til i går:

Ville de indføre krav om, at borgere i Vollsmose skulle lade sig teste med truslen om, at det ellers ville koste en bøde?

Ville de indføre krav om, at man skal lade sig isolere, såfremt man man er smittet med corona?

Og skulle bødeblokken findes frem, hvis ikke man har mundbind på i detailhandlen?

Se hvordan den nye epidemilov blev til i videoen herunder.

Testpligten blev for meget for et flertal i udvalget, der modsatte sig regeringsønsket, mens isolationspligt og bødestraf ved manglende mundbind i detailhandlen blev blåstemplet i udvalget.

Epidemiudvalget er en ny ordning i Folketinget. Den nyligt vedtagne epidemilov siger, at sundhedsminister Magnus Heunicke og regeringen på en række områder ikke kan indføre restriktioner og sanktioner under en epidemi, hvis et flertal i udvalget modsætter sig det.

Udvalget er imidlertid ikke repræsentativt for Folketinget.

Usædvanlig trio har flertal

Således har regeringspartiet Socialdemokratiet flertal i udvalget sammen med for eksempel Dansk Folkeparti og SF. Det har de, fordi mandaterne er omregnet til et antal medlemmer i udvalget, der nogenlunde svarer til partiernes størrelse i Folketinget - men kun nogenlunde. Dermed har de tre partier 11 ud af 21 pladser, selvom de tre partier tilsammen kun har 81 mandater i Folketinget.

Det betyder i princippet, at hvis SF og DF støtter et forslag fra regeringen, som også Epidemikommissionen har indstillet, så bliver restriktionen indført.

Teoretisk set kan forslaget dog ende i Folketingssalen, hvor flertallet er et andet. Men indtil videre er det et teoretisk spørgsmål, for det er ikke sket endnu.

Regeringen fik ved gårsdagens møde som nævnt et mandat til at indføre isolationspligt i Vollsmose-området. Hvorvidt regeringen vil tage det værktøj i brug, tygger den lige nu på. Smitten er nemlig faldende i Vollsmose-området.