Salling-direktør bliver ny bestyrelsesformand for DR

1. januar overtager Marianne Bedsted posten som bestyrelsesformand for DR, bekræfter Kulturministeriet.

Marianne Bedsted bliver til nytår formand for DR's bestyrelse. Foto: Salling. (© Kristian Wind)

Fra nytår overtager den 51-årige Marianne Bedsted posten som bestyrelsesformand for DR fra Michael Christiansen.

Det bekræfter Kulturministeriet over for DR Nyheder. Det er kulturminister Mette Bock (LA), der officielt udpeger Marianne Bedsted til posten senere i dag.

- DR befinder sig på mange måder i en brydningstid. DR skal stå tydeligt som en bærende kulturinstitution og omstille sig i forlængelse af den indgåede medieaftale, siger kulturministeren i en pressemeddelelse.

Den 51-årige Marianne Bedsted har tidligere været både hoteldirektør, direktør for Musikhuset Aarhus, bestyrelsesformand for Den Jyske Opera - og er i dag direktør i Sallings stormagasiner.

Hun er dermed med Mette Bocks ord "en kæmpe kapacitet og stærkt forankret i kulturlivet":

- Hun evner at skabe resultater i kulturlivet. Marianne Bedsted har desuden massiv ledererfaring og en særlig sans for udvikling og for at finde nye veje. Jeg er glad for, at hun har sagt ja til at tage opgaven på sig fra januar og de kommende fire år, og at hun samtidig følger arbejdet i bestyrelsen allerede her i efteråret, siger ministeren.

Bedsted: DR skal udvikles som kulturinstitution

DR's kommende bestyrelsesformand er fra Skive, men har de seneste mange år boet i Aarhus. Om sin nye post siger Marianne Bedsted selv:

- Jeg ser utroligt meget frem til fra årsskiftet sammen med DR’s øvrige bestyrelse, ledelsen og de mange dygtige medarbejdere at udvikle DR videre som en kulturinstitution - kendetegnet af kvalitetsindhold, relevans og nærvær.

- DR vil også fremover indtage en unik position i danskernes hverdag som public service-institution i et foranderligt medielandskab, hvor konkurrencen om borgernes opmærksomhed og tid aldrig har været større, siger hun i en pressemeddelelse.

DR ledes af en bestyrelse på 11 medlemmer, som vælges for en periode på fire år. Tre medlemmer - heriblandt formanden - bliver udpeget af kulturministeren, seks bliver udpeget af Folketinget, og de to sidste af medarbejderne i DR.

Bestyrelsen er DR's øverste ledelse, og den har det overordnede ansvar for, at DR overholder de bestemmelser, der er fastsat i loven. Det er også bestyrelsen, der ansætter generaldirektøren og de øvrige medlemmer af DR's direktion.

Medieordførere: Ny formand står foran stor opgave

Udpegelsen af Marianne Bedsted er samtidig et farvel til Michael Christiansen, der har været DR's bestyrelsesformand i 10 år.

Han kom i februar i vælten, da han op til fremlæggelsen af regeringens udspil til et nyt medieforlig udtalte, at besparelser på 12,5 procent af DR var både "rimeligt og realistisk".

Efterfølgende blev regeringen i en medieaftale og Dansk Folkeparti enige om, at DR skal spare 20 procent - og parterne forhandler lige nu om en public service-kontrakt for DR. Kontrakten skal fastsætte rammerne for DR's public service-virksomhed de næste år.

Medieordførerne fra Socialdemokratiet og Venstre hilser den nye bestyrelsesformand velkommen.

- Der kommer jo en plan for, hvordan DR skal refokuseres. Og det er jo hende, der kommer til at stå for det. Det er hendes opgave at få den plan til at fungere, siger Venstres medieordfører, Mads Fuglede.

Marianne Bedsted står over for en "kæmpe udfordring", lyder det fra Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen:

- Hun skal jo stå i spidsen for et DR, der skal spare 770 millioner kroner over de næste år – og dermed fjerne rigtig meget godt indhold og rigtig mange gode programmer. Det er ikke just en rolle, jeg misunder hende, siger han.