Saltvandsindsprøjtning til idrætten falder på et tørt sted: 'De skal bruges på vores børn og unge'

Tirsdag landede en aftale om hjælpepakker, der sikrer 450 millioner kroner til kultur- og foreningslivet samt breddeidrætten.

Mens store dele af idrætten er ramt af forsamlingsforbuddet, har børn og unge under 21 år fået lov til fortsat at dyrke idræt i idrætsforeningerne. (Foto: søRen Bidstrup © S)

- De skal bruges på vores børn og unge. På udstyr, så vi kan dele deres træninger i to haller, så det bliver mere sikkert for dem at træne.

Sådan lyder det fra en glad Ole Holmgaard, formand for Jelling Forenede Sportsklubber, efter at der tirsdag landede en bred politisk aftale om udvidet og forlænget hjælp til erhvervs- og kulturlivet for over otte milliarder kroner.

Jelling Forenede Sportsklubber dækker over en lang række forskellige idrætter fra fodbold til Esport, fortæller Ole Holmgaard.

I aftalen afsættes der i alt 450 millioner kroner til kultur- og foreningslivet samt breddeidrætten.

Og det er særligt børn og unge, der får glæde af hjælpepakken, da børne- og ungeidrætten som de eneste er undtaget forsamlingsforbuddet på 10 i forbindelse med idræt.

- Det er i den alder, vi får mulighed for både at fastholde dem i et aktivt liv og i foreningslivet, fortæller formand Ole Holmgaard.

De penge, der skal sikre, at de unge kan komme til at udnytte, at de ikke er omfattet af forsamlingsforbuddet, skal administreres af Danmarks Idrætsforbund, Firmaidrætten, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger (DGI).

I aftalen er der nemlig uddelt 150 millioner, der skal hjælpe breddeidrætten og foreningslivet bedre gennem corona-krisen. De blev nemlig ramt ekstra hårdt, da forsamlingsforbuddet blev sænket til 10 personer.

Hos DGI ser formand Charlotte Bach Thomassen frem til at kunne hjælpe idrætsforeningerne.

- Det er virkelig, virkelig dejligt. Det gør, at vi kan hjælpe vores foreninger, men betyder også, at man anerkender, at foreningerne har stor betydning i den tid her triste tid.

- Pengene kan bruges til at holde gang i et foreningsliv. Vi kan fortsætte træningen, men i mindre grupper, så det er mere forsvarligt, fortæller Charlotte Bach Thomassen fra DGI. (Foto: JENS ASTRUP)

Og også hos Danmarks Idrætsforbund mener man, at midlerne falder på et tørt sted.

- De her penge gør, at foreningerne kan købe nye fodbolde, at der er penge til transport, når ungdomsholdene skal spille udekamp, og at der er veluddannede trænere, der kan hjælpe dem godt i gang, siger Morten Mølholm Hansen, administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund.

Og saltvandsindsprøjtning er særligt vigtig for børne- og ungeidrætten, da den er noget, der presser pengekasserne i de danske idrætsforeninger.

- Den store udgift er børne- og ungeidrætten, der kræver mange trænere og har stor turneringsaktivitet. Det er dog rigtig vigtigt, at vi fortsætter med den, fortæller Morten Mølholm Hansen.

De voksne betaler for de unge

Hos Jelling Forenede Sportsklubber er man lykkelig for, at hjælpepakken giver mulighed for fortsat at skabe motionsrammer for unge sportsfolk under 21 år.

Men det er også en gruppe, der koster. I idrætsforeningen har man nemlig valgt at sige, at de voksne medlemmer, der ikke har mulighed for at dyrke deres sport, naturligvis ikke skal betale kontingent.

- Det normalt sådan, at de voksne motionister, der er helt selvkørende, betaler for de unges sportsaktiviteter. Nu udebliver indtægterne fra de voksne. De unge kræver jo flere trænere og også mere transport, siger Ole Holmgaard.

Og der er behov for flere penge i Jelling Forenede Sportsklubber, der på grund af den aflyste Jelling Festival står med et hul i budgettet.

- Vi får selvfølgelig penge for selve arbejdet på festivalen, men har bagefter også kunnet søge en del af overskuddet. Nogle år har vi fået 6-700.000, og et enkelt år fik vi over en million.

Frygter medlemsflugt

Selvom man glæder sig over hjælpepakkerne, og beløbet er stort, så gør Danmarks Idrætsforbund opmærksom på, at man sammen med DGI skal fordele midlerne mellem omkring 12.000 forskellige foreninger.

Samtidig frygter man, at man fremover vil se en nedgang i antallet af danskere, der betaler kontingent til idrætsforeninger.

- Allerede tidligere på året oplevede vi en nedgang i kontingenterne. Det tror jeg kun bliver værre nu. Dels er det ved at blive så koldt, at det er umuligt at rykke aktiviteterne udenfor, dels har folk nok lidt sværere ved at se, at de om en måned skulle kunne spille 11-mands-fodbold, fortæller Morten Mølholm Hansen.

Den frygt deler man i DGI.

- Jeg tror desværre, at foreningerne hen over efteråret og vinteren vil opleve, at folk framelder sig deres kontingent. Der er nok mange, der tænker, at nu bliver aktivitetsniveauet så lavt, at det ikke giver mening og siger: 'Jeg hopper sæsonen over', fortæller Charlotte Bach Thomassen.

I Jelling Forenede Sportsklubber ser man fremtiden an.

- Lige nu er medlemstallet stabilt, men flere af vores aktiviteter er under pres. Vi ved ikke, hvor mange der vender tilbage, siger Ole Holmgaard.

Facebook
Twitter