Tema Udflytning af arbejdspladser

Samlet regning for udflytning af statslige arbejdspladser: Én milliard kroner

Regeringen har fremlagt omkostningerne for at flytte næsten 4.000 statslige arbejdspladser ud af hovedstaden.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (tv) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (th) holder pressemøde med en status for udflytningen af statslige arbejdspladser. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Det vil koste statskassen cirka én milliard kroner at føre Venstre-regeringens stort anlagte flytteplaner ud i livet.

Næsten 4.000 statslige arbejdspladser står til at skulle flytte ud af hovedstadsområdet i år og næste år, og det bliver ikke billigt, erkender finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et pressemøde.

- Udflytningen af de statslige arbejdspladser er ikke en spareøvelse, men en politisk prioritering for at skabe vækst og arbejdspladser i hele Danmark. Derfor er der også midlertidige udgifter, der skal dækkes, udtaler finansministeren.

Udflytning af arbejdspladser

Regeringen vil flytte 3900 statslige arbejdspladser fra København til kommuner rundt om i landet. Det skal skabe en bedre balance mellem hovedstaden og provinsen. Regeringen siger nu, at planen vil koste 944 millioner kroner i stedet for de 400 millioner, som var afsat i finansloven for 2016.

Gå til tema

Med det endelige prisoverslag fra Finansministeriet og Erhvervs- og Vækstministeriet står det klart, at udflytningen af de statslige arbejdspladser vil koste cirka en kvart million kroner per arbejdsplads.

Lidt flere skal flytte

På pressemødet oplyser erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) desuden, at regeringen flytter lidt flere statslige arbejdspladser ud af hovedstaden end oprindeligt planlagt.

I første omgang ville regeringen flytte 3.898 arbejdspladser ud af hovedstaden, men det tal er nu opjusteret til 3.981.

Regeringen har afsat 400 millioner kroner på finansloven for i år, som skal bruges på at dække regningen for at udflytte de 3.900 statslige arbejdspladser fra hovedstaden.

Allerede kort efter regeringen fremlagde sine udflytningsplaner i efteråret, var der dog kritikere fremme, som vurderede, at den endelige regning ville blive markant højere end 400 millioner kroner.

Dyrere end ventet i Sverige og Norge

Lignende erfaringer fra Norge viste eksempelvis i 2009, at det kostede omkring en million norske kroner i gennemsnit at flytte en statslig arbejdsplads ud af Oslo. I Sverige har det også været dyrere end ventet at flytte statslige arbejdspladser.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen erkendte kort før jul, at regeringen på det tidspunkt ikke vidste præcis, hvor dyrt det ville være at føre udflytningsplanerne ud i livet.

Det ville først stå klart i løbet af 2016, lød det fra Troels Lund Poulsen, som på det tidspunkt også åbnede for at afsætte flere penge til at dække flytteregningen på de kommende finanslove.

I sidste måned viste et internt notat fra Finansministeriet, som blev lækket til Politiken, at den samlede danske regning for at rykke de næsten 4.000 arbejdspladser ud af hovedstaden ville beløbe sig til knap én milliard kroner.

Det bekræfter regeringen så i dag.