Samtlige partier laver ny teleaftale: Nu skal net-adgangen i yderområderne styrkes

En ny aftale skal sikre rammerne for fremtidens telefoni og internet.

4.000 husstande skal fremtidssikres med adgang til internettet. Det skal bredbåndspuljen sørge for. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

For knap 20 år siden indså politikerne på Christiansborg, at der var behov for at lave nogle politiske rammer for, hvordan telefoni- og internetadgangen i Danmark skulle udvikle sig.

Dengang i 1999 havde blot en tredjedel af de danske husstande adgang til internettet, mens storsællerten, Nokia 3210, lige var kommet på markedet.

Nu har samtlige af Folketingets partier så opdateret teleaftalen, der skal sætte rammerne for den danske telepolitik. Med aftalen udvides den såkaldte bredbåndspulje og skal fremtidssikre mobildækningen.

Med aftalen bliver der afsat yderligere 60 millioner kroner til den succesfulde bredbåndspulje i 2018, så der i år samlet er 100 millioner kroner til bredbåndspuljen. Puljen bliver fremover målrettet mod tyndtbefolkede områder. Derfor kan adresser i byzoner ikke længere søge puljen.

- Områder som i dag ikke er dækket med bredbånd, og hvor teleselskaber ikke har mulighed for at komme, fordi det er for dyrt, der vil bredbåndspuljen komme ud.

- Det er husstande, som ligger i området, hvor der er meget dårlig mulighed for at komme på nettet. Jeg tror de fleste kender det fra dagligdagen: Hvis familien ikke har mulighed for at komme på, så er der panik i mange af os. Hvis man bor i et område, hvor der ikke er mulighed for at komme på og få en ordentlig forbindelse, så er mulighederne for at få ens dagligdag til at fungere ikke til stede, siger energi-, forsynings og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der samtidig er teleminister.

I front med 5G

Derudover skal Danmark være i front, når det drejer sig om 5G, som er fremtidens lynhurtige mobilteknologi, lyder det fra teleministeren.

- Vi baner vejen for, at alle danskere kan komme på de digitale motorveje og med ind i fremtiden. Jeg er glad for og stolt over, at hele Folketinget nu står bag dansk telepolitik og indsatsen for god dækning i Danmark.

- Vi er enige om, at dansk telepolitik fortsat skal bygge på principperne om markedsbaseret udrulning af nettene og teknologineutral regulering, siger teleministeren han i en pressemeddelelse.

Målsætningen med aftalen er, at alle - både husstande og virksomheder - senest i 2020 skal have adgang til en bredbåndsforbindelse med en hastighed på mindst 100/30 Mbit/s.

Sidste år havde 89 procent adgang til samme hastighed.

Af aftalen fremgår det, det er i udgangspunktet markedet selv, der skal udrulle telenet i Danmark. Det offentlige skal kun blande sig, der hvor markedet kan have vanskeligt ved at nå ud.

Facebook
Twitter