Samtykke-forslag bekymrer dommerformand: Frygter nærgående afhøringer af voldtægtsofre

Nærgående afhøringer og en i praksis omvendt bevisbyrde bekymrer dommerforeningens formand.

Formand for dommerforeningen Landsdommer Mikael Sjöberg frygter at et samtykke vil betyde ringere retsstiling for tiltalte i straffesager om voldtægter. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Enhedslistens forslag om at indføre et samtykke i voldtægtssager, som resten af oppositionen i Folketinget støtter, er ”meget sympatisk”.

Så langt går dommerforeningens formand og landsdommer Mikael Sjöberg i sine indledende kommentarer til beslutningsforslaget

- For enhver kan være enig om, at sex der ikke er baseret på frivillighed, det kan vi ikke lide.

Det siger han, inden han drejer samtalen ind på det, der for ham er det væsentligste.

For forslaget bekymrer i dommerstanden, lader han forstå. Bekymringen går på, hvordan det skal fungere i praksis.

- Det er ikke sikkert, at det vil medføre en forskel, og jeg ser en fare for, at det vil medføre en omvendt bevisbyrde eller at den forurettede vil blive udsat for en meget nærgående afhøring, da vi ikke har en formaliseret form for, hvordan et samtykke skal se ud, siger han.

Frygter nærgående afhøringer

Enhedslistens forslag lægger op til, at anklagemyndigheden i voldtægtssager får til opgave at bevise, at der ikke har været et samtykke mellem parterne inden sex, når sagen kommer for en domstol. I dag skal anklagemyndigheden forsøge at bevise, at der har været eksempelvis tvang eller vold i sådanne sager.

Typisk er der i mange voldtægtssager kun to, der afgiver forklaring. Ofret og gerningsmand eller kvinde. I de tilfælde vil det ifølge Mikael Sjöberg betyde, at det er påstand mod påstand, og retten derfor vil bruge tid på nogle meget nærgående spørgsmål til den forurettede.

- Der kan jeg godt frygte, at vi vil komme ud i nogle meget nærgående afhøringer hos politiet og naturligvis også i retten, som vil gå på, hvad der er foregået i situationen, siger han og fortsætter:

- Der har vi i dag den yderligere ting, at voldtægt er ved tvang eller trusler om tvang. Altså noget mere objektivt, som ligger i situationen. Det er der ikke i det nye forslag.

Udvidelse af voldtægtsbestemmelsen

I debatten har fortalerne for forslaget gjort en dyd ud af at forklare, at forslaget ikke vil betyde, at bevisbyrden vendes om, så den tiltalte pludselig skal bevise sin uskyld. Praksis er dog en anden, fremhæver Mikael Sjöberg. Han understreger, at han af forslaget godt kan læse, at der ikke skal være omvendt bevisbyrde, men han frygter, at det alligevel bliver en konsekvens.

Èn ting er han og Enhedslisten dog enige om.

- Det er en udvidelse af voldtægtsbestemmelsen. Det er det.

FacebookTwitter