Samuelsen afviser DF-ønske: Fastholder hård kurs mod Rusland

Danmarks nye udenrigsminister trodser på sit første samråd Dansk Folkepartis ønske om tilnærmelse til Rusland.

Danmarks nye udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), understreger, at Rusland har brudt "stort set alle spilleregler". (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Danmark bør se Rusland som en kommende allieret frem for at videreføre den kolde krig.

Samtidig bør EU's sanktioner mod Rusland indstilles, fordi de fører til økonomiske tab for landbruget - uden politiske resultater.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, som torsdag havde Danmarks nye udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), i samråd om sagen.

Anders Samuelsen fastslår dog, at han er parat til at forlænge og om nødvendigt forstærke sanktionerne mod Rusland.

- EU's sanktioner er indført på baggrund af Ruslands ulovlige annektering af Krim og Ruslands helt uacceptable destabiliserende adfærd i det østlige Ukraine.

- Det, vi så, var graverende brud på stort set alle spilleregler, som vi i Vesten har opstillet sammen med Rusland, siger Anders Samuelsen.

Brug for fælles regler

Han tilføjer, at særligt for små lande som Danmark er det afgørende, at store nationer som Rusland tvinges til at respektere internationale regler, aftaler og institutioner.

- Danmark er en lille stat med en åben økonomi. Vi er stærkt afhængige af en regelbunden international orden. Uden fælles regler for store og små lande, så risikerer vi, at den stærkes ret kommer til at råde, siger Anders Samuelsen.

Han forventer, at sanktionerne senere i december bliver forlænget på et EU-topmøde i Bruxelles.

Anders Samuelsen understreger samtidig, at Rusland selv har muligheden for at få indstillet sanktionerne. Det kræver, at landet lever op til Minsk-aftalen.

Ukraine overholder dog heller ikke Minsk-aftalen, og ingen tror på, at Rusland vil opgive Krim, siger Marie Krarup. Hun mener derfor, at politikken bør lægges om:

- Jeg er selvfølgelig meget skuffet. For der var en god anledning med regeringsskiftet til at indse, at sanktionerne ikke føre til andet end et forhøjet konfliktniveau i Europa, siger Marie Krarup.

Krarup: Krim forbliver russisk

Hun mener, at DF og den nye udenrigsminister grundlæggende er "meget uenige" om, hvad der er i "Danmarks nationale interesse".

- Jeg mener ikke, det i Danmarks nationale interesse at arbejde på en international retsorden. Det er i høj grad i Danmarks nationale interesse at holde fast i de gode magter, der er, som udøver noget godt.

- Og så er det selvfølgelig i Danmarks interesse, at der ikke er et højt konfliktniveau i Europa. Det er farligt. Og vi er i en farlig situation. Og den bidrage vi aktivt til ved at fastholde sanktionerne.

- Det er rigtigt, at det ville være mere fredeligt, hvis Rusland opførte sig som Danmark eller som Tyskland. Men så ville Rusland næppe være Rusland.

- Der er ikke nogen mulighed for, at Rusland leverer Krim tilbage, og derfor er sanktioner udsigtsløse, siger Marie Krarup.

/ritzau/