Samuelsen: Der er brug for international undersøgelse af Khashoggi-drab

Udenrigsministeren har fortalt Saudi-Arabiens ambassadør, at situationen er "fuldstændigt uacceptabel", siger han.

Der er behov for en international undersøgelse af drabet på journalisten Jamal Khashoggi, mener udenrigsminister Anders Samuelsen. (Foto: DR Nyheder © DR Nyheder)

Anders Samuelsen (LA) har i dag haft Saudi-Arabiens ambassadør til samtale i Udenrigsministeriet.

- De danske synspunkter er blevet gjort klart over for den saudiske ambassadør – nemlig, at vi finder den her situation fuldstændigt uacceptabel, siger udenrigsministeren, der kalder det et godt møde.

Indkaldelsen af ambassadøren kommer som resultat af den opsigtsvækkende sag om den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, der den 2. oktober blev dræbt på sit lands konsulat i den tyrkiske by Istanbul.

Det arabiske kongerige har skiftet forklaring flere gange, men siger nu, at journalisten blev dræbt på konsulatet. Styret stod dog ikke bag drabet, understreger de.

Mens ministeren siger, at kongeriget har sendt tydelige signaler om, at de angrer, hvad der er sket, så er der behov for afklaring af den makabre sag.

- Det vi har brug for, er en fuldstændig afdækning af, hvad der er foregået, hvem der har givet ordrerne, og hvem der har været involveret i det her, siger han.

- Det kræver en international og objektiv undersøgelse, og vi er med til at lægge pres, så den kan komme, siger udenrigsministeren.

Mere anstrengt forhold

Khashoggi-sagen har påvirket Danmarks forhold til Saudi-Arabien i en mere negativ retning, lyder det fra ministeren.

- Jeg vil sige det på den måde, at det er klart, at det her giver et lidt mere anstrengt forhold end det egentligt velfungerende forhold, der har været tidligere.

Han siger, at der er behov for en periode, hvor man igen kan nærme sig et normaliseret forhold, men det kræver afklaring af, hvad der er sket på konsulatet, og hvem der har stået bag.

Danmark skal ikke gå alene

Foruden indkaldelsen af ambassadøren har Danmark også meldt afbud til en storstilet økonomisk konference, der finder sted i kongeriget i disse dage, påpeger ministeren.

Nogle af Folketingets partier ønsker, at man allerede nu går forrest og sætter foden ned i forhold til Saudi-Arabien. Er du indstillet på at gøre det?

- Landene reagerer på forskellige måder. Vi er det eneste land, som har taget det ret ekstraordinære skridt at kalde en ambassadør ind til en samtale, så vidt jeg er orienteret, siger udenrigsministeren, der lægger vægt på, at Danmark er i dialog med allierede lande.

- Det vi har gjort nu, som jeg tror har god effekt, det er, at vi sammen med andre lande har koordineret i forhold til at lægge et internationalt pres, så vi kan få en anerkendelse af, hvad der er sket, siger ministeren.

- Nu er vi i gang med yderligere pres for at få en fuld afklaring af, hvad der er sket. På den baggrund kan vi så drage eventuelle yderligere konsekvenser, siger Anders Samuelsen.