Samuelsen efter baglandskritik: Selvfølgelig bliver vi i regeringen

LA-bagland opfordrer til regerings-exit, men LA bliver på ministertaburetterne, siger partiformanden.

Selvom LA's bagland opfordrer partiet til at træde ud af regeringen, er der fortsat mest indflydelse, hvis man er i regeringen, lyder det fra Anders Samuelsen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der er enighed blandt Liberal Alliances topfolk om, at partiet selvfølgelig beholder sin plads i regeringen.

Det er meldingen fra partileder Anders Samuelsen, efter at flere af partiets lokalforeninger opfordrer partiet til at forlade regeringen.

- De ting, som vi håber og har planlagt at få igennem de kommende tre år, de kommer, og det synes jeg, vi skal glæde os over, siger partileder Anders Samuelsen.

I blandt andet Hedensted og Aarhus mener lokalformænd for Liberal Alliance, at tiden er inde til, at partiet bør træde ud af regeringen.

- Det er en sort dag for blå politik, jeg mener, at smertegrænsen nu er nået i forhold til regeringsdeltagelse, siger Michael Andersen, der er formand for Liberal Alliance i Hedensted.

Forstår frustrationen

Flere i Liberal Alliances folketingsgruppe står fast på, at der er mest indflydelse for partiet at hente, hvis man er inde i regeringsvarmen. Alligevel har Anders Samuelsen forståelse for baglandets bekymringer:

- Jeg kan godt forstå, at der er en frustration i forhold til, hvad man havde håbet at opnå. Det svarer lidt til, at man ønsker sig ti biler, som svarer til Liberal Alliances fulde program. Vi har så skaffet knapt to biler. Skal man så sige, at det er ikke nok, og så træder vi ud af regeringen? Det synes jeg selvfølgelig ikke.

Lang vej mod skattelettelser

Kritikken fra LA’s bagland kommer, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i går måtte droppe regeringens største ambitioner om en skattereform, fordi det ikke er lykkedes at nå til enighed med Dansk Folkeparti om en udlændingeaftale. Det er Dansk Folkepartis modkrav for at lægge stemmer til regeringens skattelettelser.

Før jul lovede Anders Samuelsen ellers, at regeringen ville forhandle en ambitiøs skatteaftale på plads i det nye år.

Men statsministerens udmelding i går betyder, at Liberal Alliance endnu engang må kigge langt efter partiets målsætning om at sænke blandt andet topskatten markant, selvom partiet ad flere omgange har sendt trusler til statsminister Lars Løkke Rasmussen om at vælte regeringen, hvis ikke danskerne fik en skatterabat.

I sommeren 2016 satte Liberal Alliance det ultimative krav om at sænke topskatten med fem procent, ellers ville partiet ikke længere støtte Lars Løkke Rasmussens smalle venstre-regering.

Senere kom Liberal Alliance selv i regering, og målsætningen lød nu, at regeringen skulle arbejde for, at ”Topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag”.

Kort før jul truede Liberal Alliance så med ikke at stemme for regeringens egen finanslov, hvis ikke der landede en skatteaftale, inden finansloven blev vedtaget i Folketinget.

Mest indflydelse i regeringen

På trods af baglandets opfordringer ser Liberal alliances politiske ordfører, Christina Egelund, også klart størst indflydelse, hvis partiet beholder ministerbilerne.

- Vi en del af en regering, der faktisk har sænket skatterne og afgifterne over mange gange, særligt det seneste halve år. Det er gode resultater for danskerne, og på den baggrund synes vi, at det giver bedst mening, at vi fortsætter i en regering, der sænker skatten, siger hun.

Samme holdning har Anders Samuelsen:

- Vi stemmer for ting, der står i vores program, men det går ikke så stærkt, som vi gerne ville, og jeg forstår utålmodigheden, men jeg lover, at vi arbejder benhårdt for det.

Facebook
Twitter