Samuelsen og Thulesen enige: Glimrende at udskyde 2025-forhandlinger

Begge partiledere er dog fortsat milevidt fra hinanden i spørgsmålet om topskat.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen tog på forhånd de øvrige partiledere i blå blok i ed, inden han annoncerede en udsættelse af 2025-forhandlingerne. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Der er ros til statsministeren fra både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, men derfra er der fortsat stor uenighed mellem Kristian Thulesen Dahl og Anders Samuelsen.

Begge bakker de op om Lars Løkke Rasmussen melding om at udskyde forhandlingerne om regeringens 2025-plan for i stedet at fokusere på at lande en finanslovsaftale inden for de næste uger.

Men spørgsmålet om topskattelettelser er fortsat uløst, og dermed kan det være særdeles svært at få øje på, hvordan statsministeren skal lande en samlet aftale, når regeringen genoptager 2025-forhandlingerne.

- Det er en rigtig god ide at fordele tingene op, så vi nu tager nogle ting, som umiddelbart er nemme at gå til. Altså at lave en finanslov. Det lyder godt nok lidt kompliceret at lave en finanslov, men det er det egentlig ikke, siger Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen.

Anders Samuelsen har givet regeringen en deadline til nytår, hvor en aftale om topskattelettelser på fem procentpoint for alle topskatteydere ifølge LA-lederen skal være på plads. Ellers vil Liberal Alliance vælte regeringen.

Den deadline står ved magt, understreger Samuelsen.

- Der er ikke noget nyt der, siger han.

Det er det samme krav?

- Der er ikke noget nyt.

Ændrer dagens melding fra Løkke noget som helst i forhold til jeres krav om topskattelettelser?

- Jeg tror, at det gør det nemmere at komme i mål, for nu kommer vi i gang med noget, hvor vi kommer ind i samme lokale og begynder at diskutere nogle ting og får nogle ting på plads. Lad os så se, om vi ikke også finder hinanden på resten.

Er det realistisk at nå en aftale om topskattelettelser inden årets udgang?

- Det er jeg sikker på, siger Ander Samuelsen.

Thulesen: Ikke behov for topskattelettelser

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er af en ganske anden opfattelse.

- Den melding, der kommer nu, signalerer jo, at Venstre nu også er nået dertil, at det er en nødvendighed – for at få skred i tingene – at vi lægger spørgsmålet om topskat til side. Det kan jeg selvfølgelig kun være tilfreds med, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han understreger, at Dansk Folkepartis holdning til topskattelettelser ”er fuldstændig uforandrede”.

- Vi synes ikke, der er behov for dem. Vi kan simpelthen ikke se, at det er det, som Danmark har brug for. Det vil koste nogle penge, og det vil skabe større ulighed i samfundet. Det er to argumenter for ikke at gøre det, siger DF-formanden.

Hos De Konservative er partiformand Søren Pape Poulsen ligesom de to øvrige blå partiledere glad for, at statsministeren nu har valgt at dele forhandlingerne op.

- Det er på tide, at vi kommer i gang. Vi har været hovedrystende over, at vi fire partier ikke kan bevise, at vi faktisk er her for at lave nogle resultater. Det kan vi forhåbentlig komme i gang med nu, og lad os endelig komme i gang. For det har ikke været kønt at se på, siger Søren Pape Poulsen.

Hvad skal der til for, at I kan komme i gang, når I måske har fået lavet en finanslov?

- Det er et godt spørgsmål. Det må regeringen tænke over. Jeg kan bare sige, at der ikke er noget, som Det Konservative Folkeparti ikke vil tale om, for vi vil godt have en god løsning for Danmark.