Samuelsen vil ikke fordømme catalansk uro – men er bekymret

Efterspil mellem Catalonien og regeringen er et internt spansk anliggende, siger Anders Samuelsen.

Udenrigsminister Anders Samuelsen vil ikke fordømme urolighederne i Catalonien, men han understreger, at han er bekymret og opfordrer parterne til dialog. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Billederne fra den catalanske selvstændighedsafstemning i går, hvor politi, vælgere og demonstranter kommer i karambolage, vækker bekymring hos udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

- Det er selvfølgelig nogle meget ubehagelige billeder, vi har været vidner til i weekenden, og vi må opfordre til, at dialogen bliver vejen frem i stedet for det, vi ser nu, siger udenrigsministeren.

En dansk-catalansk græsrodsgruppe og Rasmus Nordqvist har opfordret ministeren til at fordømme urolighederne, der opstod i forbindelse med selvstændighedsafstemningen, som var dømt ulovlig af den spanske forfatningsdomstol.

Men det vil ministeren ikke.

- Jeg er ikke i en situation, hvor jeg skal fordømme, hvad der foregår. Jeg skal udtrykke min bekymring, og det er det, jeg gør. Jeg bryder mig ikke om at se billeder af den slags i Europa. Nu synes jeg, at alle må have lært, at dialogen er vejen frem, siger han.

Belgiens premierminister Charles Michel og Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon har fordømt den vold, der har såret mere end 800 personer ved søndagens afstemning.

90 procent af de catalanere, der fik mulighed for at stemme søndag, har stemt for selvstændighed, oplyser den catalanske regering.

Spanien og Catolonien må selv løse uenigheder

Anders Samuelsen sender en kraftig opfordring til, at de to parter – det catalanske selvstyre og den spanske regering, begynder at snakke sammen.

- Det er et rent internt spansk anliggende. Det jeg kan gøre og skal gøre, det er at opfordre af hele mit hjerte til, at man får en dialog i gang, for det kan ikke være i nogens interesse, at man skal se billeder af den her slags, siger han.

Lignende toner lyder fra Socialdemokraternes udenrigsordfører, Nick Hækkerup, der også betegner det som et internt anliggende.

- Og så står der politifremfærden tilbage, som har været noget hårdhændet. Det er svært som seer ikke at sidde og tænke, at det ligner ikke et rigtigt demokrati, siger ordføreren.

Facebook
Twitter