Sander: Forskere skal lave bestillingsarbejde

Universiteterne skal forpligtes til at lave bestilte rapporter og rådgivning, mener regeringen, som vil ændre på loven. Universitetsansatte frygter for forskningsfriheden.

Københavns Universitet har en hundevis af år gammel tradition for - og lov om - forskningsfrihed. Den vil videnskabsministeren nu kigge nærmere på.

Videnskabsminister Helge Sander vil ændre på formuleringen af selve universiteterns formål. Det fremgår af et notat fra Videnskabsministeriet, som Information er i besiddelse af.

Værs'go' at forsk'

Et af de tiltag, der allerede er i gang er sammenlægningen af universiteter og såkaldte sektorforskningsinstitutioner. Forskellen på de to er blandt andet, at sektorforskerne skal udføre forskning på bestilling, mens det står universiteternes forskere frit for at vælge, hvad de vil fordybe sig i. Man kan fx forestille sig sundhedsministeriet sætte et hold forskere på Seruminstituttet i gang med et stykke forskning fugleinfluenzavacciner. Den slags bestillingsarbejde foregår ikke på universiteterne i dag.

Men den forskel skal ikke bestå i fremtiden, mener videnskabsministeren. Han vil ændre på strukturen, så alle forskere kan forpligtes til at udføre bestillingsarbejde.

500 år gammel formålsbeskrivelse

De ansatte på universiteterne mener, at det vil være at ændre på universiteternes hovedformål gennem 500 år. Og Dansk Magisterforening frygter, at den manglende forskningsfrihed vil få dansk forskning til at sakke agterud internationalt.

Også Socialdemokratiet og Dansk Folkepari er skeptiske over for forslaget.

Den socialdemokratiske videnskabsordfører, Rasmus Prehn, kalder forslaget om en ny stillingsstruktur for et "rædselsscenario".

Forskere skal ikke kunne kostes rundt

- Der må etableres vandtætte skotter mellem sektorforskningsopgaver og universitetsopgaver,
så en forsker ikke bare kan kostes rundt, hvis der kommer en ny fugleinfluenzasag, hvor myndighederne vil have nogle hurtige rapporter," siger han til Information

Omvendt påpeger han også, at det skal være være muligt at udnytte den synergi, der ligger i at fusionere sektorforskningen med universiteterne.

Frivillige fusioner

Dansk Folkepartis videnskabsordfører, Jesper Langballe, er åbent indstillet over for fusionerne.

- Men det bør ske frivilligt. Og på de nye universiteter skal universiteternes tradition for forskningsfrihed være gældende, siger han.

Jesper Langballe understreger, at DF ikke vil give regeringen mulighed for at tvinge fusioner igennem.