Sass forlader Christiansborg: Det kan jo kun gøre en raskere og friskere

Henrik Sass Larsen er stolt over sin tid i Socialdemokratiet og glæder sig til sit nye job.

Henrik Sass Larsen stopper efter næsten 20 år i Folketinget, hvor han både nåede at være minister, gruppeformand og politisk ordfører. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det er en travl Henrik Sass Larsen, der byder DR velkommen i nærheden af bopælen på Amager for at lave et interview.

Efter næsten 20 år i Folketinget er det slut – i hvert fald i rollen som politiker. Og den besked har fået telefonen til at bimle og bamle.

Henrik Sass Larsen, forhenværende gruppeformand for Socialdemokratiet, erhvervsminister og politisk ordfører, tiltræder nemlig en stilling i brancheforeningen for kapital- og venturefonde samt business angels, DVCA, og forlader Folketinget.

Det sker kun få uger efter, at han ellers vendte tilbage til Folketinget efter sin sygemelding, der blev meldt ud kort tid efter folketingsvalget 5. juni.

På spørgsmålet om, hvorvidt Henrik Sass Larsen ovenpå en depression og lang sygemelding er klar til at påtage sig jobbet som direktør, svarer han spidst og kigger DR’s udsendte Christiansborgreporter i øjnene.

- Det synes jeg, at jeg er. Jeg kommer nu til at være i lykkelig afstand af mange af de folk, der render rundt inde på Christiansborg. Det kan jo kun gøre en raskere og friskere. Så på den måde ser jeg frem til nu at kunne arbejde målrettet med det område, som jeg nu er blevet betroet at arbejde med – det glæder jeg mig helt utrolig meget til, siger Henrik Sass Larsen.

Sass ser ingen problemer i at skifte spor

Henrik Sass Larsen er historien om knægten fra arbejderklassen, der fik tæsk af sin stedfar, men siden tog sig en universitetsuddannelse, blev formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og siden en årelang karriere som folketingspolitiker, hvor han i de seneste mange år har været en af de mest toneangivende strateger i det socialdemokratiske maskinrum.

Men nu gælder det i stedet kapitalfonde og såkaldte business angels.

Det kan godt virke lidt underligt, at lige præcis du skal arbejde for kapitalfonde, som ikke altid har det bedste ry?

- Men det har jeg valgt, fordi jeg har fået det tilbud. Og af alle de tilbud, jeg har fået, lå det bedst i forlængelse af det, jeg har været gladest for at beskæftige mig med i politik, mens jeg har været der, nemlig det at skabe vækst og arbejdspladser, som jeg gjorde, da jeg var erhvervsminister. Derfor var det ikke svært for mig.

Siger du, at det er et naturligt socialdemokratisk karriereskifte nu at arbejde for kapitalfonde?

- Jeg synes, det ligger i fin forlængelse af det, som jeg har arbejdet for igennem mange år. Jeg har i sin tid også prøvet at drive Socialdemokratiet derhen, hvor det ikke bare er et parti for offentligt ansatte, men et parti, der også orienterede sig mod markedsøkonomien, orienterede sig i forhold til at skabe vækst og værdier, international økonomi og andet, siger Henrik Sass Larsen om sit nye job.

Der har været talt noget kritisk om, at politikere skifter over til lobbyorganisationer. Skal du nu til at føre lobbyvirksomhed overfor politikere – du kan jo trække på mange gode kontakter?

- Det vil jeg gøre, men jeg vil gå ind ad døren hver eneste gang med en kasket på, så folk ved, hvor de har mig henne. Og så længe, man sørger for at have den rette etikette på overfor hinanden, så synes jeg ikke, at der er noget problem med, at folk skifter roller – heller ikke i politik – og sådan har jeg altid haft det.

Socialdemokratiet nu vs. Socialdemokratiet i 1990'erne

Da Henrik Sass Larsen i starten af september kom tilbage til Folketinget efter sin sygemelding, var det med beskeden om, at han skulle studere partiets historie.

Og selv om han nu får et job langt væk fra det socialdemokratiske sekretariat på Christiansborg, vil partiet stadigvæk stjæle noget af Henrik Sass Larsens fritid.

Der er ingen tvivl om, at du synes, det har været hårdt at være i politik. Du har også været sygemeldt, før du kom tilbage for at tage dig af partihistorien. Hvem skal nu tage sig af partihistorien?

- Jeg skal nok bruge lidt af min fritid på det, fastslår han.

Men kigger man på Socialdemokratiet lige nu, hvor Mette Frederiksen (S) er statsminister for et parti, der alene sidder på regeringsmagten i Danmark, bliver Henrik Sass Larsen mindet om, hvad det var for et parti, han først stiftede bekendtskab med i starten af 1990’erne midt i Svend Auken og Poul Nyrups magtkamp.

Han minder om partiets forvandling, som han ikke er bange for at tage en del af æren for.

- Da jeg vadede ind ad døren som ung DSU-formand, var det en måned efter kongressen i Vejle, hvor de havde flået hovederne af hinanden alle sammen. Alle stak knive i ryggen på hinanden og alle hadede hinanden. Det, at man i dag har et parti, der er i harmoni og ro med sig selv og har en klar strategi og er relevant for danskerne, det er jeg ufattelig stolt af, siger Henrik Sass Larsen.

Du har været politiker for Socialdemokratiet i næsten 20 år. Hvad er dit fingeraftryk på Socialdemokratiet?

- Jeg håber, at det har været, at Socialdemokratiet nu fremstår samlet og skarpt under parolen "enhed gør stærkt", så vi kan levere en robust ledelse af landet. På den måde er vi blevet det mest relevante parti for de fleste mennesker i Danmark. Det har været mit mål, at Socialdemokratiet skulle derhen igen. Det, synes jeg, er lykkedes. Jeg synes, vi i dag har en fremragende regering og et helstøbt parti, og det er jeg meget stolt af.