Sass vil have australsk asylmodel til Danmark

Det skal være befolkningen, der styrer antallet af indvandrere. Ikke menneskesmuglerne, siger S-gruppeformand.

Henrik Sass Larsen ønsker et et system, hvor asylansøgning skal foregå fra FN-godkendte lejre. Dermed skal asylansøgere ikke kunne henvende sig ved den danske grænse.

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, roser i sin tale 1. maj Canada og Australien for at styre flygtningestrømmen.

Den australske model går ud på, at asylansøgere sendes til en lille stillehavsø, hvorfra deres asylsag behandles. Selv hvis de får asyl, kommer de ikke til at bo i Australien, men i et andet land, Australien har aftaler med.

Det har stort set standset den spontane asylsøgning i Australien.

- Det er min overbevisning, at vi skal gøre det samme i Danmark. Det er os, der skal styre det og ikke menneskesmuglerne, siger Sass i sin tale i Borup.

Han ser udlændingespørgsmålet som afgørende for, at Donald Trump blev præsident i USA.

- Sagen er, at folk ofte er glade for, hvad de har. Det samfund, den stamme, som de er en del af, udgør deres fundament for deres hverdag, deres job, deres familie, deres velfærd.

- Et meget stort antal af nye mennesker fra en anden stamme, som pludselig flytter ind i deres hverdag, kan skabe betydelige problemer.

Over for Ritzau uddyber Sass, at det, han ønsker, er et system, hvor asylansøgning skal foregå fra FN-godkendte lejre.

Dermed skal asylansøgere ikke kunne henvende sig ved den danske grænse. Hvis de gør det, skal de "venligt" eskorteres til den pågældende lejr, forklarer Sass.

- Det er en mere retfærdig måde at styre antallet på. Og også hvem vi får her til landet. Man vil undgå, at det er menneskesmuglerne, der bestemmer, hvem der kommer hertil. Og man vil nøje kunne styre antallet.

- Dermed får man større chance for at få integrationen til at virke, siger Sass.

Lejre i f.eks. Libanon eller Tyrkiet

Spørgsmål: Dansk Folkeparti har tidligere foreslået en lignende model. Hvorfor er det ikke allerede indført, hvis I også bakker op?

- Jeg skal ikke vide, hvad de har drøftet i blå blok. Men hvis Australien og Canada kan gøre det, kan vi også. Nu er vi jo ikke regering, så vi kan ikke foreslå det over for de andre europæiske regeringer til rådsmøder.

- Men det håber jeg da, at den nuværende regering vil gøre. Fordi det vil sikre større retfærdighed og lukke business ned for menneskesmuglere.

Spørgsmål: Hvis I så bliver regering efter næste valg, vil I så foreslå det?

- Ja. Det er jo vores forslag, at det her kunne være en god måde at løse det på.

Spørgsmål: Hvor forestiller du dig egentlig, at de lejre skal ligge?

- Jeg er meget fleksibel. Det kan være alt lige fra de steder, hvor vi har dem i øjeblikket, i Libanon og Nordafrika.

- Men for så vidt også Tyrkiet eller Grækenland, hvor man kan lave aftaler om at oprette de her lejre, så man er sikker på, at folk bliver behandlet ordentligt.

Spørgsmål: Hvad tror du, at Radikale, Alternativet, Enhedslisten og SF vil sige til forslaget?

- Hvis de gik det grundigt igennem, tror jeg de ville synes, det var mere retfærdigt. Men jeg ved det ikke.

- Men nu vil vi jo også hellere basere den fremtidige danske udlændingepolitik bredt hen over midten sammen med for eksempel Dansk Folkeparti og Venstre.

/ritzau/