Satspuljeforhandlinger er brudt sammen

Forhandlingerne om de såkaldte satspuljeforhandlinger til socialt udsatte er brudt sammen.

V, K, DF og LA ønsker faste mål for at nedsætte brugen af tvang i psykiatrien, og partierne har nu forladt satspuljeforhandlingerne, fordi regeringen afviser. (© DR)

Satspuljeforhandlingerne på sundhedsområdet er brudt sammen.

Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har forladt forhandlingerne, fordi regeringen ikke vil fastsætte nationale mål for nedsættelse af tvang i psykiatrien, siger Venstres Jane Heitmann.

Mål anbefales af psykiatriudvalg

Hun beklager, at Socialdemokraterne, SF og De Radikale ikke vil fastsætte forpligtende mål, der skal nedbringe tvang i psykiatrien. Faste mål anbefales ellers af regeringens eget psykiatriudvalg, påpeger Venstres psykiatriordfører.

- Vi vil gerne invitere bredt til en diskussion af, hvor tallet skal ligge. Vi vil ikke lægge os fast på et tal nu. Men vi ville gerne forpligte hinanden på, at det er satspuljekredsen, som fastsætter de nationale mål for nedbringelse af tvang, siger Jane Heitmann.

Sundhedsminister Astrid Krag siger, at regeringen gerne vil lave faste mål for at nedbringe tvang i psykiatrien, men det skal ikke ske i forbindelse med satspuljeforhandlingerne, fordi der ikke er penge nok i puljen.

Står fast på ambition

- Den eneste afgørende præmis jeg har lagt i forhandlingerne er, at vi selvfølgelig ikke kan aftale at bruge penge, som ikke er i satspulljen, siger ministeren.

- Regeringen har ikke ændret sin ambition om en langsigtet og ambitiøst mål for at nedbringe tvang, men en aftale skal hænge sammen med en prioriteret indsats, siger ministeren.

Enhedslisten står som det eneste parti uden for satspuljen. Derfor har regeringen ikke flertal til venstre. Der er godt 300 millioner kroner i alt i satspuljen for næste år. Den forhandles traditionelt på plads før finansloven.

/ritzau/

Facebook
Twitter