Se her, om din kommune får lov til at hæve skatten

Kommuner, som skal betale mere i nyt udligningssystem, kan vælge at sætte skatten op, foreslår regeringen.

38 kommuner skal af med penge til de 60 øvrige kommuner, hvis regeringens udspil finder et flertal i Folketinget.

34 af landets kommuner skal, hvis regeringens udligningsreform ender med at blive vedtaget, aflevere flere penge til andre kommuner.

Det fremgår af regeringens udspil, der netop er blevet fremlagt.

På kortet her kan du se, om din kommune er blandt dem, regeringen vil give grønt lys til at hæve kommuneskatten.

Åbningen for at hæve skatterne sker, fordi de 34 kommuner skal levere penge til fattigere kommuner. Med en højere skatteprocent kan kommunerne fastholde det samme serviceniveau som tidligere, selvom de skal af med penge til andre kommuner.

Muligheden for at hæve kommuneskatten er tilrettelagt sådan, at staten samtidig vil sænke den statslige bundskat på landsplan, hvis nogle kommuner vælger at skrue på skatteknappen. Sådan vil skatten samlet set på landsplan blive holdt i ro.

Men borgere i kommuner, der vælger at hæve kommuneskatten, risikerer samlet at skulle betale mere i skat.

Fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag præsenterede her til formiddag et udspil til en reform af det såkaldte udligningssystem. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

S-løfte fra valgkampen: Ingen skattestigninger

Socialdemokratiet sagde i valgkampen, at "almindelige danske lønmodtagere ikke vil opleve skattestigninger," hvis Socialdemokratiet fik magten.

Budskabet leverede finansminister Nicolai Wammen, der dengang havde titel af politisk ordfører, til danskerne den 20. maj sidste år. Altså midt i valgkampen.

Skatteminister og fungerende finansminister Morten Bødskov (S) siger i dag, at det ikke er regeringens valg, hvorvidt skatten skal hæves:

- Det er den enkelte kommunalbestyrelses valg. Det handler grundlæggende om at skabe et Danmark, der er i bedre balance. Hvis der er kommuner, der med det her skal bidrage mere - og det er der - så får de mulighed for at hæve skatten.

- Men man kan tilrettelægge øvelsen på en anden måde, inden man kommer til at hæve skatten, siger han.

I sagde i valgkampen, at almindelige danskere ikke ville komme til at opleve skatteforhøjelser. Det kan danskerne vel komme til nu i en række af de kommuner, der skal betale flere penge?

- Det er der ikke nogen garanti for.

- Det er set før - også under tidligere regeringer - at hvis man er i en situation, hvor kommunerne bliver nødt til at hæve skatten, så sænker vi den statslige bundskat.

Men der er vel ingen garanti imod, at borgerne i en kommune får en højere kommuneskat, og at deres bundskat ikke bliver nedsat tilsvarende?

- Det er en kommunalpolitisk beslutning. Inden kommunalbestyrelsen kommer til det spørgsmål, så kunne man jo kigge på, hvad man har i kassen, eller om man kan organisere sig anderledes.

Det er ikke mit indtryk, at alle de kommuner, der nu skal betale mere, synes, de har en stor formue på kistebunden?

- Det er der nogle, der har. Det vil jo selvfølgelig i den enkelte kommunalbestyrelse være en diskussion om, hvordan de skal gøre det her, siger Morten Bødskov.

58 kommuner får penge til velfærd eller skattelettelser

Hvis kommunerne hæver skatten, får de lov at beholde de ekstra skatteindtægter selv.

Sådan har det ikke været under skattestoppet, hvor kommunerne blev trukket i bloktilskuddet, hvis de hævede skatten uden at få lov af Finansministeriet.

58 kommuner vil med regeringens udspil modtage penge, mens 34 kommuner skal betale i det store udligningspuslespil. For seks kommuner bliver virkningerne omtrent neutrale. Det

De 58 kommuner, der står til at modtage penge, kan vælge at bruge pengene på at løfte velfærden - eller give borgerne skattelettelser.

Med udspillet foreslår regeringen overordnet set at flytte pengene fra øst til vest. I alt 1,4 milliarder kroner skal flyttes fra hovedstadsområdet og bykommuner til nogle af landets yderkommuner.

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at 38 kommuner skal udligne mere. Det korrekte antal er 34 kommuner. Deruover fremgik det, at 60 kommuner skal modtage penge i udligning. Det er rettet til 58.

FacebookTwitter