Se her om du vinder eller taber på De Konservatives nye boligforslag

Husejerne i københavnsområdet kan spare mange penge på skatter med det nye K-forslag. Andelsboligejerne rammes derimod hårdt på rentudgifterne, lyder det fra boligekspert

Curt Liljegren – direktør for Boligøkonomisk Videnscenter vurderer, hvem der vinder og taber ved det nye De Konservatives boligforslag

Med et nyt forslag vil De Konservative revolutionere boligbeskatningssystemet ved blandt andet at afskaffe ejendomsværdiskatter og grundskyld.

Ifølge Curt Liljegren, som er direktør for Boligøkonomisk Videnscenter, er der tale om et af de mest omfattende reformforslag i nyere tid. Et forslag, der dog også, med sine mange elementer, vil have forskelligartede konsekvenser på de mange forskellige grupper på boligmarkedet.

Se her, hvad De Konservatives forslag kan få af betydning for dig som for eksempel er ejer, lejer eller andelsbolighaver:

Lejerne i almene- og private udlejningsboliger

Som lejer slipper man for at betale grundskyld, som er indeholdt i den månedlige leje. Det vil derfor være realistisk, at man som enkelt lejer, vil kunne mærke et lille nedslag i den månedlige husleje, lyder vurderingen fra Curt Liljegren. Til gengæld vil lejeren blive ramt på gælden. Hvis man for eksempel har et sommerhus, bil eller en sejlbåd. Alt dette er der nemlig renteudgifter i og man vil derfor blive ramt på rentefradraget - eller skatteværdien af den negative kapitalindkomst, som det helt korrekt hedder.

Andelsboligejerne

De Konservatives foreslag vil især kunne mærkes negativt i København, hvor 36 procent af alle boliger er andelsboliger, understreger Curt Liljegren. I andelsboliger betaler man grundskyld og den vil forvinde, hvilke vil kunne mærkes positivt. Til gengæld vil det gøre meget ondt på mange at blive ramt på skatteværdien af den negative kapitalindkomst, fordi renterne på andelsboliglån generelt er meget høje.

Ejerlejligheder

Her vil man på grund af den nye værdistigningsafgift få et smæk, når man sælger eller forlader ejerboligmarkedet, vurderer Curt LIljegren. Det gælder dog ikke den stigning, der har været, men kun den, der vil komme. Til gengæld lempes man på grundskylden, hvilket kun vil være lidt mærkbart i det grundværdien på ejerlejligheder generelt ikke er særlig høj.

Husejere i yderområderne

I yderområderne vil man ikke bare slippe for at betale skatter i form af grundskyld og ejendomsværdiskatter, man vil formentlig også slippe for værdistigningsafgiften, da husene sjældent er steget. Og det retter potentielt op på skævvridningen i vækst- og udkantsdansmark, vurderer Curt Liljegren.

Husejerene i hovedstadsområdet

De helt store vindere er husejerne i hovedstadsområdet, de slipper både for den meget høje grundskyld og de høje ejendomsværdiskatter. Samtidig får de glæde af den værdi, huset allerede er steget. Det gælder særligt den gruppe, der har siddet i deres huse i flere år. De har nemlig både betalt en del af og fået glæde af den mærkbare stigning, som er undergået boligejerne allerede, vurderer Curt Liljegren.

https://www.facebook.com/drpolitik/posts/1552499805064499