Selv Pia Olsen Dyhr kom med beskyldningen, men regeringen afviser magtfuldkommenhed

Striden om store bededag fik i dag de ni oppositionspartier til sammen at afvise regeringens ultimatum.

Pia Olsen Dyhr beskyldte i dag regeringen for at være magtfuldkommen. Det har hun aldrig gjort før. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

I dag gjorde Pia Olsen Dyhr noget, hun ellers ikke har gjort før.

Hun tog for første gang et ord i sin mund, som mange andre politikere på Christiansborg ellers har kastet flittigt omkring sig, når de har omtalt både den seneste socialdemokratiske regering og den nye SVM-regering.

- Jeg har ikke brugt det her ord nogensinde før, men jeg mener faktisk, at denne her handling viser, at der er tale om en magtfuldkommen regering, lød det fra SF's formand.

Hun talte om det ultimatum, som regeringen har stillet til Folketingets partier:

Hvis de vil sidde med om bordet, når der skal forhandles nyt forsvarsforlig, så skal de stemme for at afskaffe store bededag.

Kort inden partiformandens udtalelse havde alle ni oppositionspartier i Folketinget udsendt en pressemeddelelse, hvori de skriver, at de afviser regeringens ultimatum.

- Det er urimeligt at stille en samlet forligskreds over for en eneste mulig finansiering, som de fleste af partierne er imod. Derfor afvises krydset mellem afskaffelse af en helligdag og adgang til forligskredsen, lød det i meddelelsen.

Hør Pia Olsen Dyhr sende beskyldningen afsted mod regeringen i videoen herunder

Gentagne beskyldninger

Inden udtalelsen fra Pia Olsen Dyhr havde partier som Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne allerede beskyldt regeringen for det samme.

Det skete efter et møde med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der havde inviteret til orientering om, hvad regeringen havde tænkt sig at gøre med det lovforslag, som skal afskaffe store bededag som helligdag.

Her stod det blandt andet klart, at regeringen kun har givet lovforslaget en høringsfrist på syv dage.

Det på trods af, at regeringen i sit regeringsgrundlag har skrevet, at de vil "have fokus på, at den vejledende høringsfrist på fire uger som klar hovedregel overholdes".

Desuden bliver forslaget om at afskaffe store bededag både fremsat og vedtaget - det forsikrede statsminister Mette Frederiksen (S) i dag - også selvom regeringspartierne er de eneste partier, som med sikkerhed stemmer for. De har tilsammen flertal i Folketinget.

Igen noget, som regeringsgrundlaget ellers konstaterer vil foregå anderledes, mente blandt andre Pia Olsen Dyhr.

I regeringsgrundlaget står der:

"Som flertalsregering vil vi fortsætte traditionen i Folketinget for, at store samfundsmæssige beslutninger forankres bredt på tværs af partierne, herunder vil regeringen respektere gældende forlig."

'Ikke magtfuldkomment at bruge sit flertal'

Men regeringen er ikke magtfuldkommen, mener de tre ledere for regeringspartierne.

- Der er intet magtfuldkomment ved at gennemføre det, man har sagt, at man vil gennemføre, sagde Mette Frederiksen efter sin tale i Folketinget i dag.

Hun henviste til, at regeringen repræsenterer et flertal af mandaterne i Folketinget. At regeringen har fremlagt et regeringsgrundlag - og det er de nu i gang med at gennemføre.

- Vi kan jo være politisk uenige, og hvis der er mandater i Folketinget bag en given politik, jamen så er mandaterne der.

Hun mener ikke, det ændrer på, at regeringen altid skal søge de brede politiske aftaler og forlig, og at regeringen har i sinde at gøre det.

Og så til manden, der særligt beskyldte Mette Frederiksen for at være magtfuldkommen, da hun ledte sin socialdemokratiske etpartiregering: Venstres formand og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

For nu rammer beskyldningen ham selv. Og på et spørgsmål fra Ekstra Bladet om, hvordan han kunne buldre mod magtfuldkommenhed og så selv stå i beskyldninger for at være det nu, svarede han:

- Vi buldrede mod magtfuldkommenhed, fordi vi mente, at når man er en mindretalsregering, så skal man også lytte til andre end sig selv, sagde han og fortsatte:

- Undskyld, det kan ikke være magtfuldkomment, at et politisk flertal bruger sit flertal til at føre sin politik. Det er den parlamentariske virkelighed.

Hør også, hvad udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) havde at sige til beskyldningen om magtfuldkommenhed i videoen herunder