Selvmord og overgreb: Danmark sender akut-millioner til Grønland

Regeringen vil give byen Tasiilaq fem millioner kroner til blandt andet psykologer.

- Vi mener, der skal 100 millioner kroner til for at løse udfordringen, siger Aaja Chemnitz Larsen (IA). Hun er ikke tilfreds med den hjælp, der nu gives akut. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Byen Tasiilaq i Østgrønland har store sociale udfordringer, når det kommer til selvmord og seksuelle overgreb.

Det blev kortlagt i DR-dokumentaren 'Byen, hvor børn forsvinder'.

Derfor vil regeringen nu give 5,3 millioner kroner i akutbevilling til Tasiilaq. Pengene skal gå til at sende et akutteam af psykologer, socialrådgivere og andet personale til Grønland.

- Jeg er rigtig glad for, at vi nu kan sætte ind med akuthjælp til Tasiilaq, hvor der desværre har været en situation med rigtig mange sager om seksuelle overgreb mod børn, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Akutbevillingen blev bevilget i Folketingets Finansudvalg i dag, og det forventes at personalet kan tage afsted meget snart.

Pengene er alene afsat til 2019, og så vil regeringen arbejde på en mere langsigtet løsning, som skal mindske lignende problemer i andre grønlandske byer - og ikke bare Tasiilaq.

Grønland spurgte om hjælp

I DR-dokumentaren kunne man se, hvordan børn og unge i Tasiilaq i årevis forgæves har bedt om psykologhjælp hos kommunen, efter at de har været udsat for overgreb.

Minister for socialområdet i Grønland Martha Abelsen (SIU) spurgte derfor i juni Danmark om hjælp til at løse udfordringerne, som særligt Tasiilaq stod med.

- Vi erkender, at der er et stort problem med omsorgssvigt af børn i Grønland. Derfor har vi et ønske om dansk hjælp på den korte bane, sagde Martha Abelsen.

En hjælp, der nu er på vej.

- Vi er utrolig glade for Danmarks hjælp. Vi kan ikke løse alle udfordringerne på børne- og ungeområdet på samme tid. Vi er begyndt med Tasiilaq. Med akutindsatsen fra Danmark får mange udsatte børn og unge i Tasiilaq hjælp, siger Martha Abelsen nu i dag.

Hun understreger dog, at der skal mere hjælp til næste år.

'Som at pisse i bukserne for at holde varmen'

Medlem af Folketinget for partiet Inuit Ataqatigiit Aaja Chemnitz Larsen (IA) mener, der skal en katastrofefond på 100 millioner kroner til for at løse problemerne på børneområdet.

- Det er positivt, at der bliver sat noget i gang, men fire socialrådgivere, der skal til Grønland i tre måneder ad gangen er ikke tilstrækkeligt. Det er uambitiøst. Det er som at pisse i bukserne for at holde varmen, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag siger dertil, at der er nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med yderligere anbefalinger til løsninger. Og der er ministeren åben for yderligere økonomisk hjælp til Grønland.