Sent i går sendte Henrik Dam nyt brev til statsministeren: Mød nu op og forklar dig

Et flertal fastholder i et brev til statsministeren, at Mette Frederiksen skal forklare ansættelser af pressechefer.

Mette Frederiksen (S) har indtil videre nægtet at møde op for at forklare sig i sagen om ansættelser af pressechefer. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Folketinget har svært ved at acceptere statsminister Mette Frederiksens (S) blanke afvisning af at møde op og forklare ansættelserne af en række pressechefer i regeringens ministerier.

Sådan er budskabet i et nyt brev fra Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S). Brevet blev i aftes sendt til partifællen Mette Frederiksen.

For selvom statsministeren har afvist at deltage i et samråd om ansættelserne, så mener et flertal, at hun bør møde op.

- Flertallet finder det afgørende, at der kan ske en åben og principiel debat, lyder det i brevet, der beder Mette Frederiksen genoverveje sin beslutning.

Brevet er underskrevet af Folketingets formand. Han er samtidig formand for det såkaldte Udvalg for Forretningsorden (UFO).

Udvalget har det overordnede ansvar for, at det politiske arbejde på Christiansborg foregår efter bogen.

Venstre: Socialdemokratisk kammerateri

Kravet om, at Mette Frederiksen skal stå skoleret og svare på udvalgets spørgsmål, er blandt andet rejst af Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, der også er medlem af udvalget. Med det nye brev håber hun, at statsministeren nu vil møde op.

- Der er et flertal i Folketinget, der mener, at statsministeren skal møde op. Der skal man altså tænke sig godt om som statsminister, hvis man vælger ikke at følge flertallet.

Sophie Løhde fra Venstre har forfulgt sagen om pressechef-ansættelserne i ugevis. Nu håber hun, at statsministeren møder op og forklarer sig. (Foto: Ida Guldbaek Arentsen © Scanpix)

Sagen omhandler ansættelsen af presse- og kommunikationschefer i regeringens ministerier. Berlingske har tidligere fortalt, at seks ud af otte nyansatte presse- og kommunikationschefer i landets ministerier har bånd til regeringen.

Siden har DR kunnet fortælle, at også Klimaministeriet har ansat en kommunikationschef med nære forbindelser til Socialdemokratiet og den pågældende minister.

Det selvom de pågældende er ansat i stillinger som partineutrale embedsmænd. Det betyder, at de fortsat vil være i deres stillinger, selvom regeringen går af og eksempelvis erstattes af en borgerlig regering.

- Når man, som regeringen nu er i gang med, besætter det neutrale embedsværk med en hær af socialdemokratiske venner, så lugter det langt væk af socialdemokratisk kammerateri, siger Sophie Løhde.

Det er ikke første gang, en statsminister afviser at møde op til et samråd. Det gjorde også forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i flere tilfælde mellem 2015 og 2019.

Vil sende skatteminister i stedet

Mette Frederiksen afviste i sidste uge at møde op til et samråd om sagen. Et samråd, som fire af de blå partier har indkaldt statsministeren til.

Hun henviser i stedet til skatteminister Morten Bødskov (S), som har det overordnede ansvar for personalemæssige forhold.

- Hun kan ikke bare gå under radaren og få skatteministeren til at stå til ansvar for den her sag, siger Sophie Løhde om udvalgets nye opfordring.

Ønsket om et samråd er rejst af de borgerlige partier, men der er et flertal uden om regeringen, fordi også De Radikale støtter ønsket. Det bekræfter det radikale medlem af udvalget, Jens Rohde.

- Jeg har det princip, at når en opposition ønsker at få statsministeren i samråd, så skal vi ikke sidde og beskytte hende som støtteparti, siger han.

Jens Rohde (R) er tungen på vægtskålen i Udvalget for Forretningsorden. Han har dermed sikret et flertal bag den linje, som udvalget nu giver udtryk for i brevet til statsministeren. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Regeringen har ved flere lejligheder afvist beskyldningerne om, at der skulle være tale om politiske ansættelser. De pågældende syv presse- og kommunikationschefer var alle de bedst kvalificerede, lyder forsvaret.

I brevet fra Folketingets formand skriver Henrik Dam Kristensen, at det er "naturligt og nødvendigt", at statsministeren møder op til et samråd "idet samrådsspørgsmålet (...) vedrører principielle politiske overvejelser om dansk forvaltningstradition".

Videre lyder det i brevet, at flertallet ikke mener, at spørgsmålene hører under skatteminister Morten Bødskovs (S) ansvarsområde.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Statsministeriet.