SF anklager regeringen for vindmølle-forligsbrud

Hvis regeringen dropper opsætningen af kystnære vindmøller, bryder regeringen med energiforliget fra 2012, mener SF’s formand, Pia Olsen Dyhr.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, raser over regeringens plan om at droppe udbuddet af kystnære vindmøller. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det vækker forargelse hos SF, Radikale Venstre og Socialdemokratiet, når klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) taler om at droppe de kystnære vindmøller og ikke har afsat økonomiske midler til dem i regeringens 2025-plan.

I 2012 indgik alle Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance og Alternativet, der på det tidspunkt ikke sad i Folketinget, et energiforlig, hvor kystnære vindmøller var en del af forliget.

- Det er forligsbrud, at regeringen alligevel ikke vil udbyde kystnære møller, og jeg synes, det er uansvarligt og dybt problematisk at bryde noget så bredt funderet i Folketinget, siger SF’s formand Pia Olsen Dyhr.

Investorer mister millioner

Også Radikale Venstres energiordfører, Andreas Steenberg (R), er højst utilfreds med regeringens forslag:

- Det er stærkt provokerende at se en økonomisk plan, hvor Venstre bare undlader at afsætte penge til ting, som man i 2012 har lavet en aftale om med stort set alle Folketingets partier.

- Det er heller ikke en ordentlig måde at behandle erhvervslivet på, når man lader dem bruge mange millioner på at byde på en opgave for derefter pludselig at aflyse det. Det skaber dårlige rammevilkår for erhvervslivet og gør dem til grin, siger Andreas Steenberg (R).

De virksomheder, der er interesserede i at opføre de kystnære havvindmøller med en kapacitet på i alt 350 megawatt, skal komme med deres tilbud senest torsdag.

Men de millioner af kroner, virksomheder og investorer har brugt på udbuddet, vil være spildt, hvis Venstre får deres 2025-plan igennem.

Til Ritzau kalder Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, situationen for uholdbar.

- Det er helt og holdent regeringens ansvar, at det er kommet så vidt, at der ikke er en afklaring. Regeringen må melde ud, om den ønsker at have et energiforlig eller ej, siger Benny Engelbrecht.

Facebook
Twitter