Selv om SF-formand Pia Olsen Dyhr var hård i kritikken af regeringens afskaffelse af store bededag som en fridag, ville hun i modsætning til flere andre oppositionspartier ikke være med til at lade befolkningen afgøre sagen ved en folkeafstemning.
Den beslutning vakte skuffelse i dele af hendes eget SF-bagland, der på weekendens landsmøde i Kolding åbent udfordrer hende på spørgsmålet om fremtidige folkeafstemninger.
En lang række af SF’s lokalpolitikere og andre SF-tillidsfolk står bag et forslag, som de vil have til afstemning på landsmøde. Det går ud på at sikre, at SF stemmer for at et politisk forslag bliver sendt til folkeafstemning, hvis det er af stor samfundsmæssig betydning.
- Der skal være en rimelig balance. Derfor vil SF støtte en folkeafstemning, hvis en regering laver lovforslag der griber ind i vores samfundsmodel, som ved fjernelsen af store bededag, hvor regeringen tromlede den danske arbejdsmarkedsmodel, lyder det i forslaget.
Forslaget skal efter planen til afstemning på SF’s landsmøde søndag – men traditionen tro skal det også behandles i SF’s såkaldte redaktionsudvalg, som altid behandler indkomne forslaget aftenen og natten mellem lørdag og søndag på partiets årsmøde.
Lokalformand: Flere vil have haft folkeafstemning
Michael Graakjær, der er lokalformand for SF på Stevns, er en af underskriverne på forslaget.
- I forbindelse med store bededag diskuterede vi jo, om vi skulle have en folkeafstemning. Der er vi en del, der synes, at det burde vi have haft. For det var jo et angreb på den danske model. Vi synes, det angreb er med til at pille vores samfund fra hinanden, siger han.
Derfor skal forslaget fra de mange SF-medlemmer også være en garanti for fremtiden – for slaget om store bededag er forbi, erkender Michael Graakjær.
- Den er væk, den er tabt. Men jeg tror, det er vigtigt, fordi vi har en regering, der kunne finde på at gøre noget lignende igen.
Årsagen til, at forslaget kommer på bordet, skal også findes i SF’s egen vaklen på spørgsmålet om, hvorvidt der skulle en folkeafstemning til for at afgøre store bededags skæbne.
Stikpille fra Lizette Risgaard
Selv om partiet i debatten fremstod som indædte modstandere, så endte SF med ikke at støtte idéen om at sende spørgsmålet til folkeafstemning.
Det kræver 60 mandater i Folketinget – og uden SF’s mandater var der ikke i nærheden af at være nok.
Det fik også Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, til at sende en stikpille i retning af Pia Olsen Dyhr og SF, da hun var gæstetaler lørdag eftermiddag på partiets landsmøde.
- Jeg må konstatere, at det blev så ved det brev. Der var ikke så meget kamp for de 60 mandater efterfølgende, sagde Lizette Risgaard med henvisning til, at SF og andre oppositionspartier skriftligt opfordrede regeringen til at udskyde afskaffelsen af store bededag til efter næste folketingsvalg, så vælgerne havde mulighed for at blive hørt.
Pia Olsen Dyhr afviser forslaget
Men selv om Pia Olsen Dyhr og SF endte med ikke at støtte en folkeafstemning, så har hun ”sympati” for sine partifællers forslag til landsmødet.
Men hun er ikke for det.
- Nej, det forslag kommer jeg ikke til at støtte – for så skulle vi jo have folkeafstemninger hele tiden, siger hun.
- Men jeg forstår godt de græsrødder, der stiller forslaget, som har været frustreret over den proces vi har været igennem. Det har jeg fuld sympati for, og det er en god diskussion, siger Pia Olsen Dyhr og tilføjer, at hun tvivler på at forslaget vil blive vedtaget på landsmødet.
Du vil gøre alt for at bekæmpe det?
- Jeg synes, de har nogle gode bekymringer, og i SF kan vi godt diskutere tingene. Lad os se, om vi ikke kan lande det et godt sted.
SF’s landsmøde finder sted i Kolding og finder sted både lørdag og søndag.