SF-bagland vedtager kritik af offentlighedsloven

Baglandet i SF har netop vedtaget, at partiet skal arbejde for at fjerne de dele af en ny offentlighedslov, som flere mener indskrænker demokratiet.

SF-baglandet udtaler kritik af den nye offentlighedslov.

Det står klart, efter de delegerede på SF's landsmøde søndag eftermiddag har stemt for, at partiet skal arbejde for at fjerne dele af den nye offentlighedslov, som i følge et flertal i SF-baglandet indskrænker demokratiet.

En udtalelse fra partiet forpligter dermed SF-formand Annette Vilhelmsen på at genoptage forhandlingerne om offentlighedsloven, som allerede er blevet 1.behandlet i Folketinget.

- SF er skeptisk overfor forslaget til ny offentlighedslov. Folkestyre betyder, at offentligheden skal kunne kontrollere magthaverne, og SF har som mål at skabe mere gennemsigtighed og mere åbenhed. For SF betyder et demokratisk retssamfund, at borgerne ha rnem adgang til indsigt i lovgivningsarbejdet. Forslaget til offentlighedslov indeholder forbedringer, men også elementer der mørkelægger dele af den politiske proces. SF støtter alle skridt i retning af mere åbenhed, og vil arbejde for at fjerne de dele som indskrænker demokratiet, står der i udtalelsen.

S og SF har tidligere været imod

Dermed trumfer SF-baglandet partiledelsen, som ellers hidtil har fastholdt, at SF skal stemme for offentlighedsloven.

Det var VK-regeringen, der i 2009 tog tiltag til den nye offentlighedslov, som de daværende oppositionspartier Socialdemokraterne og SF dengang kritiserede.

Nu kæmper Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Enhedslisten for at spænde ben for loven, inden den når tredjebehandlingen i Folketingssalen.

En af de mest kontroversielle dele af loven er paragraf 24, der fritager dokumenter, som en minister på et tidspunkt har eller vil få brug for rådgivning om fra sine embedsfolk, fra aktindsigten.

Også i offentligheden er der protester mode den nye offentlighedslov. Mere end 70.000 har sat deres underskrift imod loven.