SF forlader regeringsforhandlingerne: 'Det er blevet for blåt'

SF vil heller ikke være støtteparti for en kommende regering, men bliver i stedet oppositionsparti.

SF's Pia Olsen Dyhr har trukket SF ud af regeringsforhandlingerne. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Den kommende regering bliver uden SF.

Partiet forlader nemlig forhandlingerne om en ny regering, siger formand Pia Olsen Dyhr til Politiken.

- Det er blevet for blåt, lyder forklaringen fra Pia Olsen Dyhr.

Partierne er for langt fra hinanden på afgørende punkter, forklarer hun, og derfor traf hun i mandags beslutningen om at træde ud af forhandlingerne. En beslutning, hun også har informeret Mette Frederiksen om.

Mette Frederiksen har tidligere fortalt, at det især er Venstre, man i øjeblikket bruger tid sammen med i forhandlinerne om at danne en ny regering hen over midten.

Men da Jakob Ellemann-Jensen i mandags gav et interview til TV2, hvor han sagde, at det ville kræve endnu mere Venstre-politik, end de selv gik til valg på, hvis de skulle med i regeringen, traf Pia Olsen Dyhr altså beslutningen om at gå fra forhandlingsbordet.

- Det har været meget konstruktive forhandlinger, men vi er for langt fra hinanden på afgørende punkter. Det er vi, når det handler om klima og natur. Her trækker Venstre i en anden retning, fordi de er tæt på landbruget.

- Og det er blevet for blåt, når det handler om de særligt udsatte. Det er noget af det, vi har sloges for i forhandlingslokalet og her har vi virkelig mærket meget lidt flytbarhed i forhold til de allerfattigste børnefamilier, siger Pia Olsen Dyhr til Politiken.

Bliver heller ikke støtteparti

SF bliver heller ikke støtteparti for en eventuel regering mellem Socialdemokratiet og Venstre, lyder det.

- Nej, vi skal ikke være parlamentarisk grundlag, men vi vil være et konstruktivt oppositionsparti.

Mette Frederiksen, der altså sidder for bordenden ved forhandlingerne, kalder det "helt legitimt", at SF ikke længere kan se sig selv som en del af forhandlingerne.

- Vi har haft et rigtig godt forløb med en række partier, men selvfølgelig i særdeleshed med SF. Det er et parti, der er meget tæt på os, og som vi har haft et meget godt samarbejde med gennem de senere år, og det er jeg sikker på, vi også får fremover.

- Det er selvfølgelig helt legitimt at sige, at det, der måske er ved at tegne sig, ikke er noget, SF kan se sig selv i. Sådan er politik jo. Men jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til vores videre samarbejde og videre færd, også med SF.

I weekenden forlod også De Konservative forhandlingerne. Dermed er det nu Socialdemokratiet, der forhandler videre med især Venstre, som statsministeren har givet udtryk for.

Også Moderaterne og De Radikale sidder med ved forhandlingerne, mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance heller ikke endegyldigt har forladt forhandlingerne - på trods af at Liberal Alliance har givet udtryk for, at man altså ikke regner med selv at skulle i regering.

Mette Frederiksen siger, at hun ærgrer sig over, at både SF og De konservative har forladt forhandlingerne.

- Det er ærgerligt, at først De konservative og nu SF har meldt sådan ud, for jeg har haft et ønske om, at begge partier kunne være med. Men nu forhandler vi videre med nogle andre partier, lyder det.