SF-formand: 'Vi vil ligestille stressramte danskere med os politikere'

Op til SF’s landsmøde i weekenden lancerer partiet et stress-udspil, der skal sikre sygdomsramte mere ro til at komme sig.

SF-formand Pia Olsen Dyhr sammen med SF's gruppeformand Jacob Mark, der sidste år var sygemeldt med stress. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

En række politikere er de senere år gået ned med stress. I sygdomsperioden har de haft mulighed for i ro og mag at trække stikket. Og den mulighed skal udbredes til alle danskere, mener SF.

Det betyder, at jobcentrene skal stoppe med at presse stressramte, lyder det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- Hvis du bliver syg med stress eller depression, så skal du have mulighed for at få fred. Der er jo mange, der bliver kontaktet af jobcentret og får at vide, at de skal i jobprøvning eller andet.

- Det er jo ikke bare samtaler, hvor de spørger, om den stressramte er ved at komme sig. Det er en måde at tjekke, om man er klar til at komme ud på arbejdsmarkedet igen. Men det stresser altså endnu mere og kan betyde, at ens stress-sygdom kommer til at tage længere tid, siger Pia Olsen Dyhr.

Kun hvis den stressramte selv ønsker det, må jobcenteret kontakte vedkommende, mener SF-formanden.

- Men først og fremmest så er det fingrene væk, siger Pia Olsen Dyhr.

- Vi har ingen interesse i, at nogle ikke kommer tilbage på arbejdsmarkedet, fordi man går ned med stress, men i stedet ender på en førtidspension, fordi de bliver presset igen og igen, siger Pia Olsen Dyhr, der mener, at stressramte politikeres gode vilkår bør overføres til resten af arbejdsmarkedet.

- Vi vil gerne ligestille stressramte danskere med os politikere. Når vi er sygemeldte, så er der jo ikke nogen, der kontrollerer os. Vi har fred, hvis vi går ned med stress, siger hun.

Trak stikket og stenede Youtube

S vil vente med at tage stilling

Hos det store regeringsparti Socialdemokratiet får forslaget dog ikke umiddelbart politisk opbakning.

Beskæftigelsesordfører Jens Joel (S) vil nemlig først tage stilling senere.

- Det er væsentligt at diskutere det her i forbindelse med den nye beskæftigelsesindsats, som vi har annonceret.

- Vi skal sikre, at indsatsen tager mere udgangspunkt i den enkelte borger, og at jobcentrene ikke gør noget, som gør situationen værre. Derfor synes jeg, at vi skal tage den diskussion, som SF rejser, når vi diskuterer ny beskæftigelsesindsats, siger Jens Joel.

Dansk Socialrådgiverforening udtrykker forståelse for SF's intention om at give stressramte ro. Men forkvinde Signe Færch tilføjer, at det er vigtigt, at den sygemeldte med stress ikke bliver overladt til sig selv.

- Tværtimod har man meget ofte brug for støtte og rådgivning, når man befinder sig midt i en krise. I stedet for at foreslå, at de stressramte skal have ret til at sætte kontakten til jobcenteret på standby, så ville jeg sådan ønske, at SF kom med et bud på, hvordan vi indretter hjælpen bedre, og så det bliver muligt at tilpasse til den enkeltes behov, siger Signe Færch.

Mistede næsten synet

SF's egen gruppeformand Jacob Mark er en af de politikere, der har været langtidssygemeldt med stress. Han var så hårdt ramt, at han næsten mistede synet og var væk i syv måneder, inden han sidste år vendte tilbage på Christiansborg.

- Det var vigtigt, at Jacob fik den tid, han skulle have til at komme tilbage, men der skal da ikke være nogen tvivl om, at der var rigtig mange danskere, der i den forbindelse skrev til mig og til Jacob: Hvordan kan det være, du har andre vilkår? Og det er noget, vi politikere skal tænke efter og sørge for, at andre også får de vilkår, siger hun.

SF’s forslag om ligestilling mellem stress-ramte politikere og alle andre gælder dog ikke i forhold til løn.

Mens almindelige lønmodtagere typisk kun kan få fuld løn i en begrænset sygdomsperiode, fik Jacob Mark fuld løn alle de syv måneder, hvor han var nede med stress.

- Det er en lovgivning, som er sværere at pille i for os politikere.

Hvorfor vil I ikke nødvendigvis ligestille politikere og andre, når det handler om, hvor længe man kan være sygemeldt med fuld løn?

- Vi kan jo ikke blande os i overenskomsterne, men jeg ved, at arbejdsmarkedets parter hele tiden tænker over, hvordan de kan gøre forholdene bedre, siger hun.

Forslaget om at frede stressede danskere fra uønsket kontakt fra jobcenteret under sygdom indgår som en del af et samlet stress-udspil, som SF lancerer op til partiets landsmøde i Kolding i denne weekend.

- Det er rigtig mange danskere, der mærker stress på en eller anden måde. Det kan være i familien. Det kan også være en selv. Det er vi nødt til at tage mere alvorligt på Christiansborg, siger Pia Olsen Dyhr.

Vi dækker SF's landsmøde her på dr.dk, og du kan også allerede nu stille spørgsmål til SF's politiske ordfører Signe Munk ved at klikke HER.