SF havde svært ved at afvise skattelettelser efter Marienborg-møde

De røde støttepartier var fredag til de første reelle regeringsforhandlinger på Marienborg.

SF-formand Pia Olsen Dyhr var tidligere i dag til regeringsforhandlinger på Marienborg. Arkivfoto. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Efter 49 sonderingsmøder de foregående uger tog Mette Frederiksen i denne uge hul på de reelle forhandlinger om en ny regering over midten.

Skattelettelser i både top og bund har været nogle af de meget centrale emner, som Venstre og Konservative har slået på som en del af prisen for at få blå partier til at overveje en regering hen over midten.

Fredag formiddag var SF og dernæst De Radikale inviteret til forhandlinger på Marienborg.

SF-formand Pia Olsen Dyhr slog både før og efter dagens møde fast, at skattelettelser ikke er SF’s politik.

Men efter mødet blev hun flere gang spurgt, om SF kunne gå med i en bred regering, hvis prisen var skattelettelser.

Det afviste hun ikke, men sagde i stedet:

- Når man forhandler, så er der nogen, der skal have noget ved forhandlingsbordet og nogen, der skal give noget ved forhandlingsbordet. Det vigtige for mig er, at de fattigste børnefamilier skal have noget at stå på.

Desuden pegede hun på, at SF flere gange har samarbejdet hen over midten og har indgået brede aftaler, blandt andet med en grøn skattereform.

- Vi laver gerne aftaler hen over midten, men vi gør det ikke ved at gå på kompromis med SF’s DNA. Der skal være SF-resultater, lød det fra formanden, der også nævnte klima og bedre løn- og arbejdsvilkår i det offentlige som centrale punkter.

Radikale regeringsdrømme

De Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, havde svært ved at skjule optimismen efter mødet.

Forinden havde han slået fast, at partiet næppe kommer til at lægge mandater til en bred regering uden selv at være en del af den.

- I en regering får man tingene til at ske for alvor, og derfor er det vigtigt at være med, sagde Lidegaard før mødet.

Efterfølgende kaldte han mødet ”helt utrolig godt”.

Han lod til at være betrygget i ”et ambitionsniveau, vi kan se os i”, og nu ville partiet gå hjem og se nærmere på detaljerne.

- Vi vil ikke med for enhver pris, men vi har ikke fået mindre lyst efter dagens møde, sagde Martin Lidegaard.

Alle partier med undtagelse af Enhedslisten, Alternativet, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne er fortsat en del af forhandlingerne om en ny regering.