SF kræver boykot af firmaer, der sender penge i skattely

Revisionsselskabet PWC og teleselskabet 3 skal boykottes af staten for at sende penge i skattely, mener SF.

Både PWC og 3 skal boykottes af de danske myndigheder, mener skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

DR Nyheder beklager historien om teleselskabet 3. Læs hele beklagelsen her.

Det offentlige skal i fremtiden styre udenom firmaer som revisionsselskabet PWC, når der er brug for ekstern skatterådgivning og lignende i kommuner, regioner og staten.

Sådan lyder kravet fra SF, efter at endnu en historie om PWC og skatteunddragelse er kommet frem. PWC har ifølge lækkede dokumenter hjulpet teleselskabet 3 til at opnå "en hemmelig skatteaftale" med myndighederne i Luxembourg, skriver Politiken.

- Vi er til grin for vores egne penge, når vi bruger millioner af kroner på revisionsfirmaer som PWC og lignende, der aktivt bidrager til skatteunddragelse, siger skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen.

SF: 3 skal også boykottes

De lækkede dokumenter fra PWC har også tidligere vist, at selskabet - sammen med blandt andre Deloitte og KPMG - arbejder hårdt for at finde konstruktioner, så deres kunder kan betale så lidt i skat som muligt.

Det bør det offentlige - ifølge SF - tage højde for og i fremtiden så vidt muligt forsøge at indgå aftaler med firmaer, "der ikke snyder på vægten".

- Vi har ikke en liste, men de firmaer, som meget tydeligt er involveret i at flytte overskud ud af landet og dermed bidrager til skatteunddragelse, skal vi da ikke samarbejde med, hvis vi kan undgå det, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Skal 3 også boykottes?

- I forbindelse med statslige aftaler, så er det et klokkeklart ja, siger Lisbeth Bech Poulsen

3 havde i tre år eneret på at levere mobilt bredbånd til staten, men om teleselskabets mange danske, private kunder også bør boykotte selskabet, vil SF dog ikke direkte opfordre til.

- Der sidder sikkert mange med en dårlig smag i munden fordi deres mobilselskab ikke betaler skat, men tjener en masse penge. Dermed bidrager de jo ikke til samfundet, og så må man jo gøre op med sig selv, om man vil være kunde, siger skatteordføreren.

Enhedslisten: 3 nasser på fællesskabet

Kritikken af 3 kommer fra flere sider af Folketinget efter historien om, at selskabet på fem år har tjent næsten 1,5 milliarder kroner på sine danske kunder uden at betale skat i Danmark.

Selskabet slap med at betale 5,8 procent i skat på grund af en særaftale i Luxembourg.

Hos Enhedslisten kræver man lovændringer for at komme skattespekulationen til livs.

- 3 snyder vores fællesskab for skat på deres milliardfortjeneste, mens det som selskab nasser på vores infrastruktur, veluddannede arbejdskraft og sundhedsvæsen. 3 mangler helt tydeligt moral og respekt for fællesskabet, lyder det fra EU-ordfører Nikolaj Villumsen.

V: Vi kommer efter selskaber, der bryder reglerne

Hos Venstre vil man ikke forholde sig konkret til, at 3 har tjent et milliardbeløb på danske kunder uden at betale skat i Danmark.

- Mit grundsynspunkt er, at de virksomheder, der arbejder og opererer i Danmark, skal betale den skat, som vi på Christiansborg har besluttet, siger skatteordfører Torsten Schack Pedersen til Ritzau.

- Det forventer jeg, at de gør, og jeg forventer, at skattemyndighederne sikrer, at regler og love føres ud i livet. Er der selskaber, der ikke overholder reglerne, må vi klart og kontant komme efter dem, siger han.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra 3. PWC har afvist at kommentere historier, der stammer fra lækkede dokumenter.

FacebookTwitter