SF kræver en klar plan fra regeringen: Uddannelsesområdet skal tilbage på sporet

Partiet vil have en 'genopretningsplan' på finansloven sammen med minimumsnormeringer og en klimaindsats.

Jacob Mark, Pia Olsen Dyhr og Karsten Hønge holdt pressemøde efter SF's sommergruppemøde i Helsingør. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Det skal være slut med besparelser på uddannelse. I stedet skal hele området løftes.

SF vil give en saltvandsindsprøjtning til både ungdomsuddannelserne, erhvervsuddannelser, videregående uddannelser og efteruddannelser til en værdi af en milliard kroner om året i hele regeringsperioden.

- At investere i uddannelse koster en bondegård, men at spare på uddannelse koster et kongerige, lyder et gammelt ordsprog, og det tror jeg, er meget rigtigt, siger gruppeformand Jacob Mark.

Dette nye krav om en såkaldt genopretningsplan for uddannelsesområdet kom på bordet forud for forhandlingerne om næste års finanslov ved et pressemøde efter støttepartiets sommergruppemøde.

'Ikke nok bare at stoppe blødningen

Der skal systematiske forbedringer til - både når det gælder undervisernes forberedelse, antallet af undervisningstimer og den faglige feedback til de studerende, lød det.

- Det er ikke nok bare at stoppe blødningen. Vi skal investere i uddannelserne og i de unge mennesker - for uddannelse gør fri, siger Jacob Mark.

Han henviser til, at regeringen, SF, De Radikale og Enhedslisten allerede i det samlende forståelsespapir forud for regningsdannelsen blev enige om at fjerne omprioriteringsbidraget. Det blev indført af den tidligere borgerlige regering og har de seneste år betydet årlige besparelser på uddannelsesområdet.

Derudover var ambitionen hos SF klar, efter at folketingsgruppen havde holdt rådsslagning: Partiets fremgang ved valget skal kunne aflæses i et klart aftryk på finansloven for 2020. Det betyder, at både børn og klima skal have en central placering i aftalen.

- Der er håb om forandring og om et nyt Danmark. Rød blok har fået et stærkt mandat, og det forpligter, siger formand Pia Olsen Dyhr.

Bedre normeringer er basal tryghed

SF selv har under valgkampen især forpligtet sig til at levere overfor de mange forældre, der har demonstreret for bedre forhold i daginstiutionerne.

At der fremover skal være minimum én voksen til tre børn i vuggestuerne og én voksen til seks børn i børnehaver, vil SF stå fast på i de kommende finanslovsforhandlinger.

- Den her finanslov skal være børnenes finanslov, siger Pia Olsen Dyhr.

Ifølge partiformanden skal forhandlingerne munde ud i en plan for, hvordan man finder både penge og hænder nok til at føre ambitionen ud i livet.

- Det handler om basal tryghed. Man skal have den tryghed som forælder, at man kan gå på arbejde en hel dag uden at skulle bekymre sig om sit barn, siger hun.

Mere klima, mindre kassetænkning i kommunerne

Ny skov er kortet, som SF spiller ud i forhandlingerne om regeringens bebudede klimalov.

Ved at etablere en skovfond og omlægge 200.000 hektar jord til skov, der kan lagre CO2 så det ikke fylder i atmosfæren, vil partiet hjælpe klimaet. For klimaet har behov for hjælp, slår Pia Olsen Dyhr fast.

- Jeg glæder mig helt vildt til, at vi får en stærk naturpolitik, og til at vi bliver et forgangsland på klimaområdet.

200.000 hektar svarer til Møn, Lolland og Bornholms samlede areal.

Men selvom klimaet og børne- og uddannelsesområdet fyldte mest på pressemødet, har SF ikke glemt samfundets svageste.

- De mennesker, der er på bunden af samfundet og på kanten af arbejdsmarkedet, kan med god ret se frem til at få en hjælpende hånd, siger politisk ordfører Karsten Hønge.

Borgeren skal stå stærkere overfor systemet, og kommunerne skal ikke kaste mennesker rundt mellem kasser, bare fordi det ser bedre ud i regnearkene, mener SF.

- Vi skal fjerne enhver antydning af, at der kan være kassetænkning i, at kommunerne giver borgerne det billigste tilbud, men ikke det, der passer bedst, lød det fra Karsten Hønge.

Rettelse: Vi skrev tidligere, at ”2000 hektar” svarer til Møn, Lolland og Bornholms samlede areal – der skulle naturligvis stå 200.000. Vi beklager.

Facebook
Twitter