SF: Mærk varer fra israelske bosættelser

SF kræver mærkningsordning, så danske forbrugere ligesom de britiske kan se, om varerne kommer fra ulovlige israelske bosættelser på besat område.

Danske forbrugere skal kunne undgå varer fra de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden. Derfor kræver SF, at varerne skal mærkes, så man tydeligt kan se, hvor de kommer fra.

Kravet kommer, efter at den britiske regering torsdag tog initiativ til en mærkningsordning, der tydeligt fortæller, om appelsinerne fra Vestbredden er produceret i israelske bosættelser eller af palæstinensiske producenter.

- Det kan hjælpe forbrugere, der gerne vil købe israelske produkter, men ikke vil støtte israelske bosættelser, siger SF's menneskerettigheds-ordfører Kamal Qureshi. - Det ligger i klokkeklar forlængelse af dansk mellemøstpolitik.

Mærkes ulovligt som israelsk

Kamal Qureshi peger på, at varer fra de besatte områder ikke må mærkes som israelske. Men alligevel sker det, har internationale nødhjælpsorganisationer gjort opmærksom på.

Det betyder, at de danske importører bliver skyldige i lovbrud, fordi varer fra de besatte områder ikke er omfattet af EU's favorable toldaftale med Israel.

Udførlig britisk mærkning

Varer fra Vestbredden skal efter EU's regler mærkes "Produceret på Vestbredden".

Og den britiske regering har torsdag rådet britiske importører til at tilføje enten "Produceret i israelsk bosættelse" eller "Palæstinensisk produceret".

Favorable vilkår - undtagen for bosættelserne

For de palæstinensiske produkter gælder, at de er dækket af en særlig aftale mellem EU og den palæstinensiske organisation PLO, som giver favorable vilkår for palæstinensisk eksport til Europa.

Det vil altså sige, at både egentlige israelske produkter og palæstinensisk producerede varer har adgang til EU på favorable vilkår, i kraft af to separate aftaler.

Varer fra de israelske bosættelser i de besatte områder må derimod betale fuld tarif.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk