SF og EL: 'Bundrådden' og 'skidt' kultur i Forsvaret

Forsvaret har skudt sig selv i foden med sagen om den hjemsendte oberstløjtnant, der gav et åbenhjertigt interview.

- Ret beset er det Oberstløjtnant Per Hinrichsens pligt at råbe vagt i gevær, når noget ikke fungerer, siger SF's Holger K. Nielsen. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Når oberstløjtnant Per Hinrichsen bliver kaldt hjem til samtale med forsvarsledelsen efter at have givet et åbenhjertigt interview, er der tale om en syg og bundrådden kultur.

Det mener i hvert fald oppositionspartierne SF og Enhedslisten.

- Meget tyder på, at der er en bundrådden kultur i Forsvaret, når det handler om ytringsfrihed for de ansatte, og det er forsvarsministeren ansvar at gå ind og få ryddet op. Han har ikke taget det alvorligt nok indtil videre, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL).

SF's tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen mener, at Forsvaret har skudt sig selv i foden.

- Der hersker en skidt kultur i forsvaret. Ret beset er det oberstløjtnant Per Hinrichsens pligt at råbe vagt i gevær, når noget ikke fungerer. Forsvaret har igen skudt sig selv i foden med en kultur, hvor al kritik bliver undertrykt, siger Holger K. Nielsen.

EL: Vigtige sandheder

Oberstløjtnant Per L. Hinrichsen var i efteråret forsvarschef Peter Bartrams udsendte til koalitionens hovedsæde i Kuwait i kampen mod Islamisk Stat.

Her gav Per Hinrichsen, der på det tidspunkt var Danmarks øverste repræsentant i koalitionen, et sjældent åbenhjertigt interview til 21 Søndag og Information, hvor han blandt andet fortalte følgende:

- Selv om vi leverer flystøtte og materiel til de irakiske styrker, så oplever vi en manglende vilje fra irakernes side til at gøre det endeligt af med Islamisk Stat.

Tre dage efter får Per Hinrichsen en mail med besked på at pakke sine ting af generalmajor Flemming Lentfer, chef for operationsstaben i værnsfælles forsvarskommando.

Men den går ikke, for det er altafgørende, at ytringsfriheden i Forsvaret prioriteres højt, mener Eva Flyvholm.

- Vi har med en mand at gøre, som har fortalt nogle vigtige sandheder om, hvordan situationen er i Irak. Det nytter ikke noget at tegne et glansbillede af krigen. Vi er nødt til at vide, hvad der rent faktisk foregår, siger hun.

Hver syvende er utilfreds

Også Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, kalder sagen om Per Hinrichsen bekymrende.

- Det er vigtigt, at offentligt ansatte deltager i den offentlige debat. De har en viden, der er vigtig for, at vi alle kan blive klogere, siger han.

Henrik Dam Kristensen henviser også til HR-undersøgelse, der viser, at hver syvende medarbejder blandt de i alt knap 20.000 ansatte i Forsvaret og Forsvarsministeriet er utilfredse med deres arbejde.

- Forsvarets ledelse er i den situation, at de får den ene HR-undersøgelse efter den anden, der viser, at der er problemer i Forsvaret. Og jeg er med på, at vi politikere også skal påtage os noget ansvar, fordi vi har lavet et forlig, der har betydet store omvæltninger.

- Det er afgørende, at forsvarsministeren og forsvarets ledelse nu tager hånd om de problemer, der er, siger Henrik Dam Kristensen.

Alternativets freds- og forsvarsordfører, René Gade, har indkaldt forsvarsministeren til lukket samråd om sagen.

Det har ikke været muligt at interviewe forsvarsminister Peter Christensen (V), der har sendt en skriftlig kommentar:

- Jeg har af principielle årsager ikke nogen kommentarer til personalesager. Generelt vil jeg dog gerne understrege, at jeg har tillid til, at Forsvarets ledelse agerer inden for de generelle regler og principper, der gælder for offentlig ansattes ytringsfrihed, siger Peter Christensen.