SF og EL: Kig på legalisering i stedet for at fjerne hashen på Pusher Street

De to partier giver ikke meget for S og DF’s forslag om at øge indsatsen mod hashhandlen på Christiania.

- Hvis vi vil problemerne til livs, er vi nødt til at diskutere et statskontrolleret hashsalg, siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er symbolpolitik uden reel virkning, når man tror, at problemerne forsvinder ved at sætte hårdere ind over for hashhandlen på Pusher Street.

Sådan lyder kritikken fra Enhedslisten og SF, efter Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne foreslår at øge indsatsen på Christiania for at fjerne hashen en gang for alle.

- Det er varm luft, de to partier kommer med. Vi har i mange år haft en indsats på Christiania, som handler om at slå hårdt mod hårdt, og den eneste effekt er, at hashsalget spreder sig ud over resten af byen og i øvrigt opstår igen på Christiania, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

- I bedste fald sker der ikke noget ved den her strategi, i værste fald så forværrer det problemet.

Det kræver DF og S:

Socialdemokraterne vil have flere politiaktioner på Christiania.

Dansk Folkeparti vil oprette særlig Christiania task force hos Skat

Begge partier kræver, at justitsministeren Søren Pind laver ny plan for, hvordan man en gang for alle fjerner hashhandlen på Christiania.

Og hun bliver bakket op af SF’s retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

- Det er symptombehandling, og der er intet som helst nyt i det her. Det er en diskussion, vi har haft i årtier, og der er ikke mindre hash på gaderne, der er ikke mindre forbrug, og der er ikke færre penge, der bliver tjent af kriminelle bagmænd, siger hun.

SF: Nedsæt hashkommission

Socialdemokraterne foreslår helt konkret, at man laver flere politiaktioner mod Pusher Street på Christiania, mens Dansk Folkeparti vil oprette en særlig task force hos skat.

Desuden vil de begge tvinge justitsminister Søren Pind (V) til at komme med en handleplan for, hvordan man fjerner hashhandlen en gang for alle.

Men Lisbeth Bech Poulsen (SF) mener i stedet, at man skal gå en helt anden vej og nedsætte en hashkommission, der skal kigge på erfaringer fra andre lande, som har afkriminaliseret hash.

- Det er et samfundsproblem, at der er kriminelle bagmænd, der tjener milliarder på hashhandel, samtidig med at en masse uskyldige mennesker kriminaliseres, fordi de har et almindeligt, moderat forbrug af cannabis, siger hun.

EL: Nødt til at diskutere statskontrolleret hashsalg

Og samme holdning finder man hos Enhedslisten.

- Hvis vi vil problemerne til livs, er vi nødt til at diskutere et statskontrolleret hashsalg, sådan så de mange almindelige mennesker, der bruger cannabis, ikke sender penge i lommerne på rockere og organiserede kriminelle, siger Pernille Skipper (EL).

Hun frygter ikke, at det vil få hashforbruget til at stige, mens hun bruger Portugal, Holland og flere amerikanske stater som eksempler på, hvordan det har givet gode resultater at afkriminalisere eller legalisere hash.

- Erfaringerne viser, at intet tyder på, at flere vil bruge hash, hvis man legaliserer eller laver en statskontrolleret ordning. Tværtimod så har det nogle steder gået den modsatte vej, siger hun.