SF og Enhedslisten vil have statsløs dømt

Enhedslisten og SF vil have de statsløse personer dømt, hvis de er til fare for statens sikkerhed.

Enhedslisten og SF vil have de statsløse personer dømt, hvis de er til fare for statens sikkerhed. (© DR)

Statsløse, som er til fare for statens sikkerhed, skal tiltales af anklagemyndigheden og dømmes ved domstolene.

Det mener Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, og SF's gruppeformand, Ole Sohn, efter torsdagens møde mellem integrationsminister Søren Pind (V) og Folketingets partier.

SF: Rejs en sigtelse

Her orienterede Pind om, at statsløse ifølge Justits- og Integrationsministerierne skal have statsborgerskab, selv om de er til fare for statens sikkerhed. Det gælder ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) en statsløs, som står til at blive dansk statsborger.

- Hvis regeringen er vidende om, at en person er til fare for statens sikkerhed, skal de sørge for, at der hurtigt bliver foretaget en undersøgelse og rejst en sigtelse. Vi kan jo ikke have folk gående rundt, som er til fare for rigets sikkerhed, siger Ole Sohn.

Farlige bør fjernes fra liste

Statsborgerskab tildeles af Folketinget. Her kan PET bede indfødsretsudvalget fjerne en person fra listen, hvis vedkommende er til fare for rigets sikkerhed. Det bør ifølge Ole Sohn tjekkes af Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne.

- Enten skal kontroludvalget følge de sager, som PET har om personer, eller der skal lave et tilsvarende udvalg, hvor PET har personer under overvågning, siger Ole Sohn.

Intet statsborgerskab til dømte

Statsløse er ikke beskyttet af FN-konventionen om statsløshed fra 1961, hvis de er dømt for at være til fare for statens sikkerhed, påpeger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Så har de ikke krav på statsborgerskab. Jeg er fuldstændig enig med juristerne i Justits- og Integrationsministerierne i, at folk har krav på statsborgerskab efter konventionen, med mindre de er dømt for at være til fare for statens sikkerhed, siger hun.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk