SF og R: Vi skal gøre mere for flygtningebørn

Regeringen gør ikke nok for at tage hånd om uledsagede flygtningebørn, mener både De Radikale og SF, der begge har forslag til, hvad regeringen bør gøre.

De Radikales leder, Morten Østergaard, mener, at der skal gøres mere for uledsagede flygtningebørn. SF er enig. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Flygtningebørn skal have lov til at springe over køen og få deres asylsag behandlet med det samme.

Det siger De Radikales leder, Morten Østergaard, efter nye endnu-ikke justerede tal fra Udlændingeministeriet viser, at der i disse måneder kommer lige så mange flygtningebørn under 18 år alene til Danmark, som der gjorde hvert år i 2011, 2012 og 2013.

- Jeg synes, at man skal lave et særligt sagsbehandlingsbord, hvor man sikrer, at de ti måneder, der i dag går, fra man kommer til Danmark og søger om asyl, og til processen bare går i gang, det ikke gør sig gældende for de uledsagede flygtningebørn.

Uledsagede flygtningebørn

Antallet af uledsagede flygtningebørn, der kommer til Danmark, stiger.

Her ses antallet fordelt på år og måneder i 2016. Tallene for december og januar 2016 er foreløbige tal, og kan derfor stige eller falde en smule.

2011: 282

2012: 355

2013: 354

2014: 818

2015: 1700

Tal for de seneste måneder:

September: 335

Oktober: 298

November: 480

December: ca. 350

Januar (1/1 – 7/1) : ca. 80

Kilde: Udlændingeministeriet og Udlændingestyrelsen

Han kalder antallet af uledsagede flygtningebørn for 'en af de mest uhyggelige sider af verdens konflikter'.

Og derfor mener han, at Danmark med indførelsen af grænsekontrollen har en 'særlig forpligtigelse':

- Min opfordring til regeringen er, at man giver dem en hurtigere sagsbehandling, så man hurtigst muligt kan etablere et normalt liv omkring de her børn, så de ikke skal vende sig til et årelangt centerliv, siger Morten Østergaard.

SF: Lav ensartet handlingsplan

Helt nye tal fra Udlændingeministeriet viser, at stigningen i de uledsagede flygtningebørn fortsætter i disse uger.

For mens de foreløbige tal fra december sidste år viser, at der kom omkring 350 uledsagede flygtningebørn, hedder det foreløbige tal alene for den første uge af januar omkring 80.

Også i SF er man opmærksom på stigningen, siger udlændingeordfører Jacob Mark.

Partiet foreslår derfor bedre og mere omfattende handlingsplaner, som landets kommuner skal følge, når de modtager de uledsagede flygtningebørn:

- Indsatsen for flygtningebørn er meget forskellige fra kommune til kommune. Nogen steder gør man det rigtig godt, mens det andre steder er et helt overset problem. Men det her er et problem for hele Danmark, og derfor er man nødt til at sikre, at hele landet gør en ekstra indsats for de her børn.

Partiet lægger derfor op til en handleplan, som de mener, at regeringen bør følge - eller i det mindste tage bestik af, siger Jacob Mark:

- Regeringen er ikke fokuseret nok på de her børn. Og det er altså nogle dybt sårebare mennesker, som kan få et rigtig godt liv, hvis vi hjælper dem. Men det skriger på en bedre indsats.

Støjberg afviser

SF mener blandt andet, at alle kommuner skal have en flygtningekoordinator, fysisk og psykisk screening af børnene ved ankomst samt hurtig psykologbehandling, og at der skal afsættes flere ressourcer til modtagecentre for netop børnene.

Regeringen har lige nu særligt fokus på stigningen, fordi uledsagede børn typisk kommer uden id-papirer og med den svenske kontrol ikke kan komme ind i Sverige.

Det siger Integration- og udlændingeminister Inger Støjberg (V):

- Der bliver allerede taget særlige hensyn til de her børn. Det skal der også, for de kommer her jo uden forældre og er selvfølgelige sårbare. Men jeg ser ikke for mig, at de for eksempel skal forrest i køen i forhold til asylbehandling og andre ting.