SF: Politikere skal hjælpe danskere til at få flere børn

Ministerier og eksperter inden for sundhed, uddannelse, arbejdsmarked og miljø skal sammen komme med udkast til, hvordan fødselstallet kan stige, mener SF.

Sidste år var fødselstallet i Danmark det laveste i 24 år. Det skal politikerne være med til at ændre, mener SF's sundhedsordfører Özlem Cekic. (© Iris/Scanpix)

Der er brug for at tænke ud af boksen for at få danskerne til lave flere børn.

Derfor skal eksperter og ministerier inden for sundhed, uddannelse, arbejdsmarked og kemi sætte sig sammen og lave et idekatalog til politikerne med forslag til, hvad de kan gøre for at hjælpe det danske fødselstal i vejret.

Sådan lyder ideen fra SF's sundheds- og ligestillingsordfører:

- Det er et stort problem, at der bliver færre af de hænder, der skal få det her velfærdssamfund til at hænge sammen i fremtiden, siger Özlem Cekic og forklarer, at hun vil opfordre sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til at stå i spidsen for den tværministerielle gruppe.

Barnløshed er blevet en folkesygdom

Sidste år blev der født 55.873 børn i Danmark - det laveste fødselstal i 24 år, og hvert 11. barn kom til verden ved hjælp fra en fertilitetsklinik. At så mange skal have hjælp, har fået fertilitetslæger til at slå alarm.

- Vi bliver nødt til at erkende, at der er tale om en folkesygdom, og vi er nødt til at begynde at tale om forebyggelse, siger Søren Ziebe, der er chef for Fertilitetsklinikken på Rigshospitalet i København.

Søren Ziebe mener, at det største problem er, at folk først går i gang med at lave børn, når særligt kvindernes frugtbarhed er nedsat.

Som kvinde topper fertiliteten nemlig, når man er 20 år, og derefter falder den med 3 til 4 procent om året ifølge Søren Ziebe.

Holdninger skal rykkes

Det er blandt andet en holdningsændring, der skal til, hvis danskerne skal til at tænke på børn tidligere, mener Özlem Cekic.

Hendes mor synes, at hun skulle have børn, når hun havde taget en uddannelse, og at hun selv mener, at hendes datter både skal have en uddannelse og et arbejde, inden der skal børn på bordet.

- På den måde har vi rykket grænserne for, hvornår man vil få børn. Det bliver vi nødt til at diskutere, når det er sådan, at kroppen ikke kan længere, når mange gerne vil have børn, fordi de skulle opfylde en masse ambitioner inden og nu er for gamle, siger Özlem Cekic.

Politik påvirker fødselstal

Fra politisk side har man presset på for at få unge hurtigt gennem uddannelsessystemet og i job. Er politikerne derigennem medskyldige i, at fødselstallet daler?

- De tiltag, vi laver fra Christiansborg, har en betydning for den hverdag, som borgerne har derude. Og det er klart, at når man med den ene hånd signalerer, at man skal gennem en uddannelse så hurtigt som muligt, og at unge mødre bliver fremstillet som tabere i medierne, så har det en betydning på holdningen til, hvornår man skal have børn, siger sundhedsordføreren.

Hun vil dog ikke selv diktere, at unge skal gå hurtigere i gang med børneproduktionen.

- Jeg kan ikke sidde som Christiansborg-politiker og bestemme, hvad folk laver i deres soveværelse fredag aften, men jeg kan se på, om de rammer, vi har skabt med uddannelse og arbejdsmarked, hænger sammen med ambitionerne om at få børn.

Hvis den lave fødselsrate fortsætter, vil Danmarks befolkningstal blive halveret i løbet af blot tre generationer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk