SF, R og regeringen: Karakterer skal betyde mindre for studieoptag i fremtiden

Mere fokus på motivation og evner, mener regeringens støttepartier. Minister er enig.

Ane Halsboe-Jørgensen vil nu arbejde med blandt andre SF og Radikale for at få et nyt optagelsessystem med mindre fokus på karakterer. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Selv med et overbevisende karaktergennemsnit kan håbefulde unge mennesker i dag få afslag på deres drømmeuddannelser, fordi snittet ikke er højt nok.

Men allerede fra 2021 skal det være slut, hvis det står til SF, siger gruppeformand Jacob Mark.

Partiet vil forsøge at presse regeringen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til at indkalde til brede forhandlinger i Folketinget inden jul for at lave en politisk aftale om et helt nyt optagelsessystem for de videregående uddannelser.

- På den måde kan vi få lavet et nyt system, så man ikke skal have 12 i snit for at komme ind på de mest populære uddannelser. Det skal bygge mere på optagelsessamtaler og optagelsesprøver, siger Jacob Mark.

Idéen med flere optagelsesprøver og optagelsessamtaler er hentet på Syddansk Universitet, hvor flere uddannelsesretninger opererer med netop de to faktorer, når der optages studerende hvert år.

- Det, der er problemet ved det nuværende optagelsessystem, er, at hvis man eksempelvis får dårlige karakterer i et eller to fag, der slet ikke er relevante i forhold til, hvad man vil fremadrettet, så kan det betyde, at man ikke kan komme ind på sin drømmeuddannelse, siger Jacob Mark.

I foråret nedsatte nu forhenværende uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) en arbejdsgruppe, der skal gøre optagelsessystemet mindre fokuseret på karakterræset.

Opbakning fra Radikale

Det arbejde skal gøres færdigt hurtigst muligt mener SF, som så vil bruge arbejdsgruppens anbefalinger til at starte forhandlinger før jul.

Den tanke støtter Radikale, siger fungerende politisk ordfører, Kristian Hegaard (R).

- Når SF foreslår det samme, som Radikale har foreslået flere gange, nemlig at man i højere grad skal se på de unge mennesker, og hvem de er, i stedet for kun at kigge på det tal, de har fået stemplet i hovedet, så er det et rigtigt skridt og noget, vi gerne vil bakke op om, siger han.

Så nu er de to støttepartier til den nye socialdemokratiske regering klar til at presse på for en politisk aftale omkring nytår.

- Det er jo lidt sjovt, at man på mange prestigefyldte amerikanske universiteter ikke går så meget op i karakterer, som vi gør i Danmark. Der ser man mere på kompetencer, og sådan bør vi også gøre i Danmark i stedet for bare at kigge på karakterer fra gymnasiet, siger Kristian Hegaard.

Uddannelsesminister: Partier behøver ikke at presse mig

Selv om både SF og Radikale er klar til at presse den nye regering for at få et mere flerstrenget optagelsessystem til landets videregående uddannelser, så er der ikke behov for det.

Det slår uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen fast.

- Jeg kan glæde dem med, at der slet ikke er nogen grund til at presse mig, siger hun.

I toppen af listen over ting, der skal gøres i hendes tid som minister, står nemlig netop et nyt optagelsessystem.

- Det, synes jeg, meget usunde fokus på karakterer i de seneste år, skal blødes op. Der er brug for hele mennesker, der kan tænke kreativt, kritisk og er motiverede. Karakterer er bare et tal, og unge mennesker er meget mere end det, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Uddannelses- og forskningsministeren vil ikke komme med et konkret bud på, hvornår et nyt optagelsessystem kan være på plads. Men det er vigtigt for regeringen at få lavet et opgør med det store fokus på karakterer.

- Karaktererne fylder for meget, og de fylder i særdeleshed for meget for vores unge, som i mange tilfælde knækker, hvis de ikke får lige præcis den karakter, de har brug for.

- Livet er meget mere end en karakter, og de unges fremtid skal ikke defineres af tal. Derfor skal optagelsessystemet favne bredere. Det er vi meget enige med SF omkring, og jeg glæder mig meget til det arbejde. Jeg tror, det bliver godt, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

I dag har tusindvis af unge mennesker fået svar på, om de er blevet optaget på deres drømmeuddannelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk