SF: Regeringen bør lægge mere pres på Israel

Der er opstået en ny situation efter Benjamin Netanyahus valgsejr - derfor skal regeringen presse Israel om en tostatsløsning, siger SFs Holger K. Nielsen.

- Det ville klæde Danmark at presse på for en anerkendelse af Palæstina som stat, siger SF's Holger K. Nielsen. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Israels genvalgte premierminister, Benjamin Netanyahu, har lige nu travlt med at danne en regering, men samtidig lægger verdens ledere et stadig større pres på ham i forhold til at finde en tostatsløsning og anerkende Palæstina som en stat.

Tirsdag udtalte Barack Obamas stabschef, at USA forventer, at den næste israelske regering afslutter næsten 50 års besættelse og gør plads til en palæstinensisk stat.

Næsten samtidig ringede den britiske premierminister, David Cameron, til Benjamin Netanyahu og gav stort set samme besked.

Og står det til SF, skal den danske regering også iklæde sig arbejdstøjet og øge presset på Benjamin Netanyahu.

- Det er vigtigt, at flere og flere lande lægger pres på Israel efter det israelske valg, og efter at Netyanuhu sagde, at han ikke vil have en tostatsløsning. Det er jo det, der kan få hele fredsprocessen til at køre af sporet, siger udenrigsordfører Holger K. Nielsen (SF).

Gjorde ikke selv meget i regering

SF har tidligere opfordret den danske regering til at lægge pres på Israel i forhold til en tostatsløsning - uden positiv respons. Men nu er situationen altså ny, lyder det fra SF.

- Hvis der ikke kommer en håndfast international reaktion, er jeg nervøs for, at det kan eksplodere fuldstændig, siger Holger K. Nielsen, der konkret vil have regeringen til at tage spørgsmålet op med andre EU-lande.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har fået kritik for, at hans udtalelse går på tværs af hans egne tidligere løfter og 25 års internationale bestræbelser på at opnå en løsning der indebærer, at Israel og en palæstinensisk stat lever side om side. (Foto: Thomas Coex © Scanpix)

- Ellers må Danmark gå skridtet selv, lige som Sverige gjorde meget modigt for nylig. Det ville klæde Danmark, og det ville styrke os i Mellemøsten, siger han.

Holger K. Nielsen, du har selv været udenrigsminister for dette land i denne regeringsperiode. Dengang var der ingen planer om at anerkende staten Palæstina. Er det ikke lidt sent at komme nu og sige, at regeringen gør for lidt, når du selv kunne have gået meget længere?

- Nu sad jeg ikke så længe og havde ikke rigtig muligheden for at tage meget store initiativer. Lejligheden er der nu, ikke mindst efter at Netanyahu har erklæret, at han ikke vil være med til en tostatsløsning, siger Holger K. Nielsen.

Sverige første vesteuropæiske land

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har tidligere udtalt, at den danske regering sådan set gerne vil være med til at anerkende Palæstina som stat, men at der skal være flere EU-lande med, før det kan blive konkret.

Status i dag er, at 135 FN-lande anerkender Palæstina som stat. Det svarer til 70 procent af FN's medlemslande og omfatter omkring 80 procent af jordens befolkning.

Sverige blev det største vesteuropæiske land, som har anerkendt Palæstina. Før dem var kun Island med på holdet.

Facebook
Twitter