SF sætter De Radikale på sidelinjen

På flere centrale områder vil SF's formand, Pia Olsen Dyhr, hellere arbejde sammen med Dansk Folkeparti og Venstre.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, er færdig med at arbejde sammen med Radikale Venstre på flere områder. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

SF står på flere områder tættere på Dansk Folkeparti og Venstre, end de gør på De Radikale.

Sådan lyder det fra SF's formand, Pia Olsen Dyhr, der i disse dage kan "fejre" fireårsdagen for partiets udtræden af den daværende socialdemokratisk ledede regering i kølvandet på DONG-sagen.

Og hvis det står til Pia Olsen Dyhr, så skal SF i fremtiden samarbejde mere med både Dansk Folkeparti og Venstre.

- Hvis vi skal lave noget på socialområdet eller på beskæftigelsesområdet, så forestiller jeg mig ikke, at Radikale Venstre skal være med. Det forestiller jeg mig, at vi skal gøre sammen med Dansk Folkeparti, siger Pia Olsen Dyhr til 'Slotsholmen' på P1, DR's ugentlige radioprogram fra Christiansborg.

Mens smerterne fra forløbet under Thorning-regeringen stadig kan mærkes, er der også positivt nyt for SF.

Den seneste meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR, viser nemlig et rødt flertal, og at SF står til en fremgang fra folketingsvalget i 2015, der blev kaldt en "nedsmeltning" af partiet. Men nu ser SF ud til at gå fra 4,2 procent til 5,8.

SF også tættere på V

Også på integrationspolitikken har SF det svært med De Radikale, der under Thorning-regeringen, blandt andet på dagpengeområdet, satte hælene i overfor S, SF og Enhedslisten.

Ifølge Pia Olsen Dyhr bakker regeringen nu op om deres forslag om, at børn i socialt udsatte boligområder skal i daginstitutioner for deres egen skyld, så de ikke er bagud på point, når de starter i folkeskole.

- På det her punkt er vi tættere på Venstre end vi er på De Radikale. Venstre er blevet klogere hen ad vejen, siger Pia Olsen Dyhr.

SF har på det seneste skærpet retorikken på integrationsområdet. I november sidste år indgik partiet en aftale med regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, og De Radikale om skærpet tilsyn med friskoler og i år er SF og S gået sammen om et udspil, der blandt andet involverer, at kvinder uden uddannelse skal have et uddannelsespålæg, der skal forhindre dem i at blive tvunget til at gå hjemme.

Dermed skitserer Pia Olsen Dyhr en anderledes måde at arbejde sammen i Folketinget på, hvis Mette Frederiksen bliver statsminister ved næste valg.

Socialpolitisk og beskæftigelsespolitisk kan man arbejde sammen med Dansk Folkeparti og på integrationspolitikken kan holdet bestå af SF, Socialdemokratiet og Venstre.

- Ja, det kan godt ske. Det afhænger af de konkrete partier på det afgørende tidspunkt. Jeg har det sådan, at jeg vil have SF’s politik igennem, siger Pia Olsen Dyhr til 'Slotsholmen' på P1.

Pia Olsen Dyhr kan dog også se områder, hvor hun gerne vil samarbejde med De Radikale.

- Jeg er enig med dem omkring, at uddannelse er det vigtigste. Forskning, børneområdet og opprioritering af daginstitutioner, klimaforandringer, miljøpolitik. Jeg synes, at der er mange fælles ting, det er bare ikke alt, jeg er enig med Det Radikale Venstre om.

Regeringsdrømme

Selvom det gik galt for fire år siden, da SF måtte træde ud af regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet og Radikale Venstre, vil Pia Olsen Dyhr ikke afvise, at SF kan være på vej i retningen af en ny regeringsdeltagelse.

- Meget tyder på, at vi får en socialdemokratisk mindretalsregering efter næste valg.

Og hvis SF kan få en politik igennem, der gør det interessant at sidde i regering, så sidder de i regering, siger Pia Olsen Dyhr.

- SF er klar til at træde ind i en regering, men vi skal have noget ud af det og ikke gentage fortidens fejltagelser.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter